27.4.14

Ciasto jogurtowe z rabarbarem


Mam swój ulubiony, czerwony kubek, z którego piję tylko i wyłącznie kawę. 
Mam swój ulubiony, wysoki, niebieski kubek, z którego piję tylko i wyłącznie czerwoną herbatę. 
Mam swój ulubiony, "koci" kubek, z którego piję wszytskie inne herbaty.
Brzmi absurdalnie, prawda? Jakimś dziwnym trafem, tylko w tych kubkach wybrane napoje smakują mi najlepiej. Pomimo, że mam całą szafkę zawaloną różnymi kubkami, to używam tylko tych trzech ;)
Lecz w życiu chodzi przecież także i o to, aby być trochę niemożliwym... :)


Rabarbar niezmiennie kojarzy mi się z majem i kwitnącym bzem. W tym roku już wprawdzie oba moje ulubieńce zagościły jeszcze w kwietniu, jednak to nie ma większego znaczenia, ponieważ zawsze się doskonale razem komponują. 
Moje pierwsze w tym roku ciasto z rabarbarem zrobiłam bez głębszego zastanowienia, tj. zajrzałam do lodówki i widziałam zalegający jogurt, zatem powstało ciasto jogurtowe :) Proste, lekkie, smaczne - takie do po południowej kawki :)


Porcja na małą blaszkę

Składniki:
  • kubeczek jogurtu naturalnego (150 g)
  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 375 g mąki
  • 100 ml oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka (z górką) proszku do pieczenia
  • 0,5 kg rabarbaru
  • cynamon
  • olejek waniliowy
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać aż beza będzie gładka i lśniąca. Dalej ubijając dodawać żółtka, jogurt, kilka kropel olejku waniliowego i olej. Na samym końcu wsypać mąkę z proszkiem i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy. Na wierzch rozłożyć rabarbar i oprószyć cynamonem. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni od 40 do 60 minut (zależy od wielkości formy jakiej użyjecie - moje ciasto było wyższe dlatego piekło się nawet 60 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe).






13 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda, uwielbiam ciasta z rabarbarem i cieszę się, ze to już sezon na nie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam takie swoje przedmioty, przeznaczone tylko do konkretnych napojów czy potraw. :) Mam nawet swoją ulubioną łyżkę do zupy. :D Ciasto wygląda przepięknie, uwielbiam rabarbar. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to nie jestem sama! :D No i własnie mi sie przypomniało, że mam też swój ulubiony nóż:D

      Usuń
  3. To witajcie w klubie-też mam swoje ulubione filiżanki,talerzyki,kubeczki i bardzo nie lubię,jak mąż zrobi mi herbatę w przypadkowym kubku,który właśnie miał pod ręką haha
    Ciasto jest pyszne,też piekę na jogurcie,bo jest lekkie i "niegniotowate"<--- przepraszam za to słowo,jakoś nieładnie brzmi

    OdpowiedzUsuń
  4. też tak mam. są pewne rzeczy, bez których nie wyobrażamy sobie funkcjonować:)
    a rabarbar uwielbiam za ten kwaśny smak, obowiązkowa pozycja wiosny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mój Sławek ma swój ulubiony widelec :) zawsze się z tego śmieje :) a ciacho wygląda rewelacyjnie! i te zdjęcia ! śliczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda, tak wiosennie i smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też mam swoje ulubione kubki - do kawy i do czarnej herbaty, wypite w innych kubkach po prostu mi nie smakuje :) a ciasto... mniam, moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam to samo z kubkami :D I nie lubię, jak ktoś pije z moich kubków :P
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam tak samo:D Włącza mi się "krzywe" spojrzenie gdy ktoś sięga po mój kubek:D

      Usuń
  9. O rany, jest już rabarbar! Dałabym się pokroić za takiego jogurtowca :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie puszyste mięciutkie ciasta! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Musze początek wpisu pokazać moim domownikom, żeby uzmysłowili sobie, że moje nawyki picia herbaty w danym kubku są naturalne i nie ma co z nimi dyskutować ;):)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen