22.6.14

Kurczak w słodko-ostrej marynacie




Na blogu w końcu jakieś mięsko, a konkretnie nasz dzisiejszy obiad :) Kurczak wcale nie musi być nudny - wystarczy kilka przypraw, trochę cierpliwości i mamy zwykłe danie w zupełnie nowej odsłonie. Ja zdecydowałam się na wersję słodko - ostrą :)


Składniki:
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 6 łyżek keczupu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 1/4 łyżeczki chili (jeśli ktoś lubi bardziej ostre)
Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Kurczaka myjemy, osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem i wkładamy do woreczka. Zalewamy go przygotowaną marynatą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjmujemy mięso i wkładamy do naczynia żaroodpornego, strząsając nadmiar marynaty. Kurczaka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę od czasu do czasu podlewając go powstałym w naczyniu sosem. 

Źródło: (klik)

9 komentarzy:

  1. Oj, ja też lubię takie smaki. Pysznie przygotowałaś dzisiejszy obiad. Pieknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego kuraka to i ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda, to już mam pomysł na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach i u Ciebie kurczak;) cudowna propozycja glazury.

    Miłego popołudnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widać że chrupiący, rumiany ale mi smaki narobiłaś tą skórką :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś zrobiłam ale dłużej piekłam bo lubię mocno spieczoną skórkę. Kurczak smaczny, zwłaszcza w miejscu gdzie jest zaprawa.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen