19.9.14

Sos grzybowy



Po tym, jak M przyniósł mi z lasu duuuuuże wiadro grzybów nie pozostało mi nic innego jak się z nimi "rozprawić" :). Większą część pozostawiłam do ususzenia a cała reszta wylądowała w sosie i w zupie grzybowej. A ja czekam już na następne grzybobranie;)

Przyrządzając sos bazowałam na tym przepisie (klik), nie dodałam jednak ani wina ani piwa. Sos wyszedł gęsty i aromatyczny. Ja podałam go z makaronem ale pasuje niemal do wszystkiego - od klusek zaczynając na kaszy i chlebie kończąc.


Składniki:
  • 1/2 kg grzybów leśnych (prawdziwków, borowików, podgrzybków itp)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 125 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz
Grzyby oczyścić i pokroić na kawałeczki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić 30 g masła i 1 łyżkę oliwy. Wrzucić cebulę i smażyć ja około 5-7 minut. Następnie dodać czosnek i smażyć 1-2 minuty. Dodać resztę masła i oliwy. Na gorący tłuszcz (skwierczący) wrzucić grzyby i na dużym ogniu smażyć je przez 5-6 minut. Do śmietany dodać 2 łyżki zawartości patelni, wymieszać a następnie dodać do reszty grzybów. Całość gotować jeszcze 2-3 minuty na średnim ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.




7 komentarzy:

  1. wygląda pięknie! no i na pewno cudownie pachnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda. Świetna konsystencja, taka gulaszowa. uwielbiam... ummm.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zazdroszczę Wam zapachu grzybów leśnych w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj taki sos grzybowy to marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam! :) dziś na obiad robiłam bo dostałam od taty grzyby, ja sie na nich nie znam :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo go lubię, smak i zapach obłędny! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż czuję ten zapach, tylko grzyby lubię w jesieni :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen