18.10.14

Wianuszek drożdżowy z jabłkami i orzechami



W ciągłym biegu.
Pomiędzy kroplami deszczu.
Wychwytuję promienie słońca.


Już od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto drożdżowe. Wówczas miałam przed oczami wizję upieczenia słodkich bułeczek z cynamonem, aż w sieci nie znalazłam tego ciasta. Wtedy od razu wiedziałam, że je upiekę. Ładnie się prezentuje a przy tym jest smaczne i łatwe do zrobienia. Nuta cynamonu jest tutaj dobrze wyczuwalna (z czego byłam bardzo zadowolona) a jabłka i orzechy nadają tej drożdżówce jesiennego charakteru.


Składniki:
  • 700 g mąki
  • 10 g suchych drożdży
  • 70 g cukru
  • 225 ml mleka
  • 90 g masła + 1 łyżka
  • 3 jajka
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 jabłka
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu
  • 100 g dżemu (ja dałam truskawkowy)
  • 70 g brązowego cukru
Do miski wsypujemy mąkę.
Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (ale nie gorące). Roztrzepujemy w nim jajka i dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy drożdże i dokładnie mieszamy. Masę mleczną wlewamy do mąki i mieszamy lub miksujemy za pomocą miksera. W trakcie mieszania dodajemy łyżkę masła. Następnie już ręcznie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy je spowrotem do miski, przykrywamy ,ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut aż podwoi swoją objętość.

Orzechy włoskie siekamy. Dodajemy do nich brązowy cukier oraz miękkie masło. Dokładnie mieszamy.
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki.

Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Smarujemy je dżemem a następnie masą orzechową. Na końcu układamy plasterki jabłek i posypujemy je cynamonem. Ciasto zwijamy w rulon (jak na roladę), kroimy je wzdłuż na pół. Końce łączymy ze sobą i przeplatamy na przemian obie części ciasta. Formujemy wianek. Delikatnym, ale zdecydowanym ruchem przenosimy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy ciasto na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wianuszek pieczemy około 30-40 minut.

Źródło: (klik)



10 komentarzy:

  1. Wygląda bajecznie, tak mi świętami zapachniało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazdroszcze, że pomimo tego pośpiechu znajdujesz czas na takie cudowne wypieki. Wiele bym dala za kawaleczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny...jak w restauracji retro...;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam wszelkie drożdżowe wianki :) a jak już jest w nich cynamon i jabłka...mmm......poezja

    OdpowiedzUsuń
  5. i się nie podzieliłaś ? :) dla mnie drożdżowe ciacha to piękne wspomnienia z dzieciństwa, dlatego je uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepięknie spleciony i upieczony :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie drożdżowe ciacha kojarzą mi się z dzieciństwem, jabłka i orzechy uwielbam więc świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe jesienne ciasto, za mną również chodzi ostatnio drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapisuję do zrobienia! Koniecznie, bo mnie powaliło na kolana :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen