16.11.14

Domowe wafelki kakaowe



Niedzielna kawa. Słodka. Z aromatyczną wanilią i rozgrzewającym cynamonem. Pozwalająca powoli się przebudzić z sennej aury.
Niedzielne poranki. Leniwe. Z niespiesznie zjedzonym śniadaniem. Spędzone przed ekranem telewizora tudzież komputera.
Niedzielna aura. Trochę senna. Z niebem spowitym w ciemne chmury. I wiatrem porywającym ostatnie jesienne liście z drzew.
Niedzielne przyjemności. Spacer we dwoje pod parasolem. Blacha ciasteczek wyjętych z piekarnika.
Popołudniowa herbata.


To już ostatni wpis w ramach 7 dniowego Wyzwania Blogowego. Dzisiejszy temat to " Domowe najlepsze". W pierwszej kolejności na myśl przyszedł mi domowy makaron, ale że mój M ostatnio upominał się wręcz o wafla kakaowego, nie miałam zbyt dużych oporów, aby sprostać jego wymaganiom. W końcu domowy wafel to dla wielu z nas pyszne wspomnienie z dzieciństwa, kiedy to sklepowe pułki nie uginały się pod ciężarem słodyczy.


Już jakiś czas temu robiłam podobny wafel. Jednak nie wyszedł on na miarę moich oczekiwań dlatego poszukałam innego przepisu. Ten dzisiejszy okazał się bardzo dobry. Masa do wafli jest smaczna i łatwo się ją rozprowadza. A gotowe wafelki zniknęły w mgnieniu oka.

Składniki:
  • opakowanie suchych wafli (u mnie 7 sztuk)
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • aromat rumowy
  • 5 łyżek kakao
Masło z cukrem i mlekiem zagotować i wystudzić. Następnie dodać do masy mleko w proszku, kakao oraz trochę aromatu rumowego. Dokładnie wymieszać aby nie było żadnych grudek. Gotową masą przekładać wafle. Wierzch należy równomiernie obciążyć, np. ciężką książką lub deskami. Pozostawić w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc. Pokroić na dowolnej wielkości kawałki.

Źródło (klik)



12 komentarzy:

  1. Wspomnienie dzieciństwa :) Najlepsze wafelki do popołudniowej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie wafelki są najlepsze! Też często przygotowuje podobne a ostatnio nawet moje córki zaczęły same taka przekąskę przygotowywać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, cudowne, najcudowniejsze! Moja mama robiła je z mlekiem skondensowanym, ale z czym nie zrobić to są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wieki nie robiłam a są tak pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja lubię takie wafelki. Jednak domowe są najsmaczniejsze. Świetny przepis :) Oj, chętnie schrupałabym takie wafelki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię takie domowe wafelki!

    OdpowiedzUsuń
  7. o tak takie wafelki to wspomnienie dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowe wafelki są super :) dawno nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jak bardzo gęsta powinna być masa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa powinna mieć gęstą konsystencję. Coś podobnego w gęstości np. do kremu nutella :)

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen