1.12.14

Kostka piernikowa na miodzie


Grudzień.
Najbardziej magiczny miesiąc w roku. Czas pieczenia pierniczków, przygotowań świątecznych i śpiewania kolęd. A także czas świątecznego szału zakupowego i porządkowego, wiecznej debaty na temat "kto w tym roku ma zabić karpia" oraz największego problemu ludzkości pt. "jak nie przytyć w święta". Jednym słowem - szopka :D

A skoro już mowa o pieczeniu pierników to przepis na ten poniżej znalazłam na starym opakowaniu przyprawy do piernika. Ciasta wychodzi sporo, dlatego wyłożyłam je na dużą blachę. Jednak można je upiec w mniejszej formie, wówczas piernik wyjdzie wyższy :) Gotowe ciasto najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, gdyż piernik szybko twardnieje.


Składniki na dużą blachę:
  • 150 g cukru
  • 100 ml piwa karmelowego (Karmi)
  • 250 g miodu
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika lub 2-3 łyżeczki domowej 
  • 100 g masła
  • 5 jajek
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 500 g mąki
  • bakalie (opcjonalnie)
  • polewa czekoladowa
Dwie łyżki cukru podgrzać na patelni. Gdy lekko zbrązowieje, zalać piwem. Piwo należy wlać bardzo ostrożnie. Karmel wówczas stwardnieje i należy go wraz z piwem powoli rozpuścić na małym ogniu. Następnie dodać miód i wsypać przyprawę do piernika. Zagotować i zdjąć z ognia. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i wlać połowę mieszanki piwno-miodowej. Wsypać połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie wlać resztę masy i dodać drugą połowę mąki. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto. Na samym końcu dodać oprószone mąką bakalie. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Gotowy piernik polać polewą a gdy zastygnie, pokroić piernik na kwadraty. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. 




13 komentarzy:

  1. "Jak nie przytyć w święta?" Oj chyba się nie da mając na stole tyle pyszności. Super ta kostka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świąteczny klimat w pełni. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjne świąteczne ciacho! :)

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczna kostka, idealna do świątecznej kawy :) U Ciebie bardzo świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne ciacho :) a świąt nie lubię przez tę szopkę ;/

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm już pachnie i smakuje świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, musiało pięknie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ja uwielbiam zapach takie piernika. Od razu czuję Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. apetyczny piernik, już czuję ten zapach!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny piernik i śliczna zimowa odsłona Twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiękne fotki i smakowite ciacho, mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen