Karkówka jest bardzo wdzięcznym mięsem, które można wykorzystać na wszelaki sposób i zawsze będzie smakować. Jako podstawa do roladek niczym zrazy również się świetnie sprawdziła. Jak już zapewne zauważyliście, lubię łączyć to mięso ze słodkimi dodatkami. Tym razem wybrałam dla niej towarzystwo powideł. Wyszło pysznie. Może sami spróbujecie? :)
Składniki:
- 3 plastry karkówki
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- keczup
- powidła
- sól, pieprz, przyprawa do mięsa
- 1 łyżeczka mąki
- 2-3 łyżki śmietany
Karkówkę rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety schabowe. Solimy, pieprzymy i posypujemy przyprawą do mięsa z obu stron. Paprykę kroimy w cienkie paseczki a cebulę w piórka. Każdy plaster karkówki smarujemy 1 łyżeczką keczupu i 1 łyżeczką powideł. Układamy na wierzch paski papryki i cebuli. Zwijamy w roladki i spinamy za pomocą wykałaczek lub związujemy nitką. Kładziemy na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy z każdej strony na rumiany kolor. Dorzucamy pozostałą cebulę i paprykę i jeszcze chwilę smażymy. Następnie dolewamy około szklanki (lub więcej) wody i przykrywamy. Dusimy na średnim ogniu aż mięso zmięknie (około pół godziny). Wyjmujemy mięso i wyciągamy z niego wykałaczki lub odwijamy nitki. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do wywaru mięsnego. Sos powinien nabrać kremowej konsystencji. W razie potrzeby rozrzedzić wodą lub dodatkowo zagęścić mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Musi być pyszne! Robię kurczaka w sosie z powidłami, ale do karkówki pasują jeszcze bardziej. :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! :)
OdpowiedzUsuńO coś takiego na obiad!!! :)) pyszota:)
OdpowiedzUsuńNawet nie musisz zapraszać, bo to co zrobiłaś samo się wprasza, żeby zjeść. Świetny przepis i smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne danie! :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek :) Wygląda super :)
OdpowiedzUsuń