wtorek, 21 kwietnia 2015

Schab duszony z marchewką i groszkiem


Nie miałam ochoty na tradycyjnego schabowego. Nie ukrywam również, że nie jetem wielką fanką tego rodzaju mięsa. Postanowiłam zatem pokombinować. Lubię przemycać warzywa gdzie tylko się da i tym razem także postanowiłam to uczynić. Zdecydowanie ta wersja schabu przemawia do mnie o wiele bardziej niż klasyczny, panierowany schaboszczak z ziemniakami i buraczkami. 


Składniki:
  • 4 plastry schabu
  • 450 g marchewki
  • 1 puszka groszku
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięs
Plastry schabu delikatnie roztłuc ( 3-4 uderzenia tłuczkiem), przyprawić solą, pieprzem, papryką oraz przyprawą do mięsa i obsmażyć krótko z obu stron. Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Dorzucić do mięsa. Smażyć chwilę, po czym dolać wodę i dusić pod przykryciem. Gdy marchewka będzie prawie miękka dorzucić, wyjąć mięso i dorzucić groszek. Dusić marchewkę z groszkiem aż marchewka zmięknie. Mąkę wymieszać ze śmietaną i wlać na patelnię. Wymieszać i zagotować aż potrawa zgęstnieje. Doprawić solą i pieprze. Ponownie włożyć mięso i trzymać jeszcze na małym ogniu przez około 3 minuty. Podawać z ziemniakami lub z ryżem.





9 komentarzy:

  1. ciekawe danie, muszę je przygotować :)
    przepis w ulubione zapisuję :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda to danie, chętnie bym zjadła na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczne danie, ja też wolę takie mięsko niż tradycyjnego kotleta

    OdpowiedzUsuń
  4. Boski schabik! Zjadłabym go bez żadnych dodatków, tak po prostu :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mam pomysłu na dzisiejszy obiad, więc chętnie wpraszam się do Ciebie. Jakże pyszne danie przygotowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm chyba wiem co zrobię na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  7. ja równiez nie jestem fanką zwykłego kotleta, ta wersja jest dla mnie o niebo lepsza :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...