Nie miałam ochoty na tradycyjnego schabowego. Nie ukrywam również, że nie jetem wielką fanką tego rodzaju mięsa. Postanowiłam zatem pokombinować. Lubię przemycać warzywa gdzie tylko się da i tym razem także postanowiłam to uczynić. Zdecydowanie ta wersja schabu przemawia do mnie o wiele bardziej niż klasyczny, panierowany schaboszczak z ziemniakami i buraczkami.
Składniki:
- 4 plastry schabu
- 450 g marchewki
- 1 puszka groszku
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięs
Plastry schabu delikatnie roztłuc ( 3-4 uderzenia tłuczkiem), przyprawić solą, pieprzem, papryką oraz przyprawą do mięsa i obsmażyć krótko z obu stron. Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Dorzucić do mięsa. Smażyć chwilę, po czym dolać wodę i dusić pod przykryciem. Gdy marchewka będzie prawie miękka dorzucić, wyjąć mięso i dorzucić groszek. Dusić marchewkę z groszkiem aż marchewka zmięknie. Mąkę wymieszać ze śmietaną i wlać na patelnię. Wymieszać i zagotować aż potrawa zgęstnieje. Doprawić solą i pieprze. Ponownie włożyć mięso i trzymać jeszcze na małym ogniu przez około 3 minuty. Podawać z ziemniakami lub z ryżem.
ciekawe danie, muszę je przygotować :)
OdpowiedzUsuńprzepis w ulubione zapisuję :*
Smakowicie wygląda to danie, chętnie bym zjadła na obiad :)
OdpowiedzUsuńApetyczne danie, ja też wolę takie mięsko niż tradycyjnego kotleta
OdpowiedzUsuńBoski schabik! Zjadłabym go bez żadnych dodatków, tak po prostu :))
OdpowiedzUsuńNie mam pomysłu na dzisiejszy obiad, więc chętnie wpraszam się do Ciebie. Jakże pyszne danie przygotowałaś :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam i marchewke i groszek ;)
OdpowiedzUsuńI bardzo fajnie wyszło:)
OdpowiedzUsuńHmm chyba wiem co zrobię na obiad!
OdpowiedzUsuńja równiez nie jestem fanką zwykłego kotleta, ta wersja jest dla mnie o niebo lepsza :)
OdpowiedzUsuńPolecam przepis w miejsce ziemniaków czy ryżu proponuje kaszę gryczana białą, a jako dodatek grissini pełnoziarniste
OdpowiedzUsuńPychotka
OdpowiedzUsuń