Pierwsze w tym roku ciasto z rabarbarem. Bardzo łatwy i szybki przepis. Ciasto niezbyt wymyślne, ale wyrafinowane w swojej prostocie. Do po południowej kawki czy herbatki. Koniecznie w towarzystwie wiosennego słońca :)
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 300 g rabarbaru
- garść płatków migdałowych
- 25 g masła
- 25 g cukru
- 50 g mąki
Masło utrzeć, dodać cukier i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku a na końcu mąkę wymieszaną z budyniem oraz proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Rozsmarować na nią gotowe ciasto.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w niewielkie kawałki. Poukładać na cieście lekko wpychając do do środka. Wierzch ciasta posypać wcześniej przygotowaną kruszonką oraz dowolną ilością płatków migdałowych. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut (aż do suchego patyczka).
Uwielbiam ciasta z rabarbarem i koniecznie z kruszonką. Ja też już sezon rabarbarowy rozpoczęłam :)
OdpowiedzUsuńTak prosto, a jak pysznie - rabarbar z kruszonką to połączenie idealne :) Ja na rabarbar jeszcze czekam, ale już przybieram nogami :D
OdpowiedzUsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, uwielbiam ucierane :)
OdpowiedzUsuńLubię ciasta z rabarbarem, są takie słodko-kwaśne, dla mnie pyszne :)
OdpowiedzUsuńRabarbarowe szaleństwo ostatnio na blogach, a ja, kurczę, jeszcze nigdzie nie widziałam rabarbaru...
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bosko, szczególnie ta kruszonka :)
Sezon rabarbarowy już rozpoczęty i to ja pysznie :)
OdpowiedzUsuńCudne ciasto pachnące latem:)
OdpowiedzUsuńJakie sa wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńWymiary blaszki to 24x35 cm :)
Usuń