28.4.15

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką



Pierwsze w tym roku ciasto z rabarbarem. Bardzo łatwy i szybki przepis. Ciasto niezbyt wymyślne, ale wyrafinowane w swojej prostocie. Do po południowej kawki czy herbatki. Koniecznie w towarzystwie wiosennego słońca :)


Składniki:

Ciasto:
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 300 g rabarbaru
  • garść płatków migdałowych
Kruszonka:
  • 25 g masła
  • 25 g cukru
  • 50 g mąki
Składniki na kruszonkę zagnieść ze sobą i wstawić do lodówki (konsystencją powinna przypominać duże okruchy chleba).
Masło utrzeć, dodać cukier i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku a na końcu mąkę wymieszaną z budyniem oraz proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Rozsmarować na nią gotowe ciasto.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w niewielkie kawałki. Poukładać na cieście lekko wpychając do do środka. Wierzch ciasta posypać wcześniej przygotowaną kruszonką oraz dowolną ilością płatków migdałowych. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut (aż do suchego patyczka).





10 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta z rabarbarem i koniecznie z kruszonką. Ja też już sezon rabarbarowy rozpoczęłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak prosto, a jak pysznie - rabarbar z kruszonką to połączenie idealne :) Ja na rabarbar jeszcze czekam, ale już przybieram nogami :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasto, uwielbiam ucierane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię ciasta z rabarbarem, są takie słodko-kwaśne, dla mnie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rabarbarowe szaleństwo ostatnio na blogach, a ja, kurczę, jeszcze nigdzie nie widziałam rabarbaru...
    Ciasto wygląda bosko, szczególnie ta kruszonka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sezon rabarbarowy już rozpoczęty i to ja pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie sa wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen