31.5.15

Rabarbarowy Eton Mess


Dosyć późno uzbierałam wczoraj Wasze "lajki" na facebooku, stąd publikuję post z samego rana :) A ranek piękny, słoneczny i ciepły. I ob obowiązkowo kawa - bez niej ani rusz. Jeszcze jakieś pyszne śniadanko i można celebrować niedzielę :)

A poniższy deser jest Wam zapewne znany, bo to popularny tzw. Eton Mess :) W wersji z musem rabarbarowym :) Jak smakuje? Sami się przekonajcie :) Ja się nie zawiodłam :) Delikatność śmietanki, słodycz i kruchość bez oraz kwaskowaty rabarbar - wszystko doskonale się uzupełnia :)


Składniki na 2-3 porcje:
  • 250 g rabarbaru
  • 1 łyżka cukru
  • 1-2 łyżki wody
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta cynamonu
  • 200 ml śmietany kremówki (30%)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • kilkanaście sztuk bez
Rabarbar obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka, dolać wodę i dusić aż rabarbar się rozpadnie (jeśli będzie mocno przywierał do dna można dolać więcej wody). Dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę cynamonu. Gotować na małym ogniu aż z "pulpy" odparuje większość wody a całość nabierze konsystencji musu. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Bezy pokruszyć na większe kawałki.
W pucharkach układać na przemian warstwę śmietany, potem warstwę musu i warstwę pokruszonych bez. Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników.
Przed podaniem mocno schłodzić.




7 komentarzy:

  1. Ale widok! Tak kusi, że tylko rękę wyciągnąć po ten pucharek... Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, fenomenalny deser, sięgam po pucharek! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyśmienite połączenie słodyczy z nutką kwasowości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Elegancki i wyborny deser, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny deser jako zwieńczenie kolacji we dwoje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały deser, uwielbiam sos rabarbarowy, a połączenie jego słodyczy, śmietanki i bez przemawia do mnie zupełnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie połączenia! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen