Dosyć późno uzbierałam wczoraj Wasze "lajki" na facebooku, stąd publikuję post z samego rana :) A ranek piękny, słoneczny i ciepły. I ob obowiązkowo kawa - bez niej ani rusz. Jeszcze jakieś pyszne śniadanko i można celebrować niedzielę :)
A poniższy deser jest Wam zapewne znany, bo to popularny tzw. Eton Mess :) W wersji z musem rabarbarowym :) Jak smakuje? Sami się przekonajcie :) Ja się nie zawiodłam :) Delikatność śmietanki, słodycz i kruchość bez oraz kwaskowaty rabarbar - wszystko doskonale się uzupełnia :)
Składniki na 2-3 porcje:
- 250 g rabarbaru
- 1 łyżka cukru
- 1-2 łyżki wody
- 1 cukier waniliowy
- szczypta cynamonu
- 200 ml śmietany kremówki (30%)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- kilkanaście sztuk bez
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Bezy pokruszyć na większe kawałki.
W pucharkach układać na przemian warstwę śmietany, potem warstwę musu i warstwę pokruszonych bez. Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników.
Przed podaniem mocno schłodzić.
Ale widok! Tak kusi, że tylko rękę wyciągnąć po ten pucharek... Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńMniam, fenomenalny deser, sięgam po pucharek! :)
OdpowiedzUsuńWyśmienite połączenie słodyczy z nutką kwasowości :)
OdpowiedzUsuńElegancki i wyborny deser, mniam :)
OdpowiedzUsuńpyszny deser jako zwieńczenie kolacji we dwoje :)
OdpowiedzUsuńWspaniały deser, uwielbiam sos rabarbarowy, a połączenie jego słodyczy, śmietanki i bez przemawia do mnie zupełnie ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenia! :)
OdpowiedzUsuń