wtorek, 30 czerwca 2015

Ciasto czekoladowo - kawowo - kokosowe


"Jedno działanie cenniejsze jest od dziesięciu pomysłów"
Emre Yilmaz


Dzisiaj przepis na pyszne ciasto. Nieskomplikowane a efektowne i o wielu warstwach smakowych. Najbardziej przypadł mi do gustu krem czekoladowy z dodatkiem czekolady, który wyjadaliśmy z miski.
A tak naprawdę każda warstwa ciasta smakuje osobno dobrze a wszystkie razem tworzą doskonałe połączenie. Idealne ciasto na urodziny, imieniny czy imprezę. Polecam :)


Ciasto na dużą blachę

Składniki:

Biszkopt :
  • 6 jajek
  • 6 łyżek wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cappuccino
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wkładka kokosowa:
  • 6 białek
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 200 g cukru
Krem czekoladowy:
  • 1 l mleka
  • 3 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 kostki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Poncz:
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Partiami dosypywać cukier i ubijać aż beza będzie gładka i lśniąca. Dodać żółtka. Następnie stopniowo wsypywać obie mąki wymieszane ze sobą oraz proszek do pieczenia. Na końcu dodać cappuccino. Gotowe ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie zdjąć papier.Wystudzony biszkopt przekroić na pół.

Wkładka kokosowa: Białka ubić na sztywno. Wsypywać partiami cukier i ubijać aż powstanie gęsta beza. Na końcu dodać wiórki kokosowe. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 15 minut w 190 stopniach. Gdy blat kokosowy wystygnie zdjąć papier.

Krem czekoladowy: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Z 1 l mleka, 4 łyżek
cukru i 3 proszków budyniowych ugotować budyń. Wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Porcjami dodawać zimny budyń. Na końcu wlać rozpuszczoną gorzką czekoladę.

Poncz: Kawę zalać gorącą wodą, dodać cukier i wystudzić.

Złożenie ciasta: 
Oba blaty cappuccino nasączyć ponczem. Na jeden wyłożyć 1/3 kremu czekoladowego. Przykryć go wkładką kokosową. Rozprowadzić kolejną 1/3 porcję kremu. Nałożyć drugi blat cappuccino. Na wierzchu rozsmarować pozostałą część kremu i zetrzeć na tarce pozostałą gorzką czekoladę. Przed podaniem schłodzić w lodówce.


9 komentarzy:

  1. wiesz co? jak już piekłaś, to dlaczego nie upiekłaś również dla mnie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy pamiętasz, ale jak robiłam to ciasto, to rozmawiałyśmy przez telefon, i nie składałaś zamówienia na nie :D

      Usuń
  2. Tak pysznie wygląda, że czytałam 2 razy przepis, bo ślinka mi ciekła a ja ciągle się gubiłam. A to w sumie łatwe ciasto. Przyda mi się bo mam białka (po lodach). Chętnie upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszło idealne:)lubię zjeść od czasu do czasu takie domowe ciasto z kremem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O ja! Twoje wypieki są boskie ;) Mogę u Ciebie zamieszkać hihi ;)?
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo, jakie wspaniałe ciacho, uczta smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ rozpusta, cudownie to ciacho wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne, i fajne warstwy ciasta. Sama bym zjadła kawałek albo dwa.

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne ciasto! Moje smaki!! :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...