Ostatnie dni urlopu niestety dobiegają już końca. Czas pełen górskich wędrówek, kawy wypijanej o świcie i wieczorów filmowych także. Chciałabym się zachłysnąć tymi chwilami, nasiąknąć nimi niczym gąbka, zanim powrócę do szarej rzeczywistości...
Uwielbiam leczo. I moim skromnym zdaniem wychodzi mi całkiem dobre. Z dodatkiem świeżych pomidorów, aromatycznej kiełbasy i delikatnej cukinii. Kolorowy bukiet smaków lata. Jeśli wolicie, możecie zamiast kiełbasy użyć mięsa lub wykorzystać zarówno mięso jak i kiełbaskę.
Składniki:
- 20 dag pieczarek
- 2 papryki czerwone
- 3 kiełbasy śląskie (30 dag)
- 1,2 kg pomidorów
- 60 dag cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu)
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 ostrej papryczki
- sól, pieprz, cukier, słodka papryka
- bazylia
- koperek
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać trochę oleju. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wrzucić do garnka. Gdy cebula nabierze złotego koloru dorzucić pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić aż pieczarki będą miękkie.
Na osobnej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę lub plasterki. Dodać do pieczarek.
Paprykę pokroić w większą kostkę a ostrą papryczkę drobno posiekać. Również dorzucić do garnka. Dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać i dusić na małym ogniu. około 10 minut. Następnie dodać pokrojone pomidory. Wsypać trochę soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć środek i pokroić w dużą kostkę. Gdy pomidory się rozpadną a leczo nieco zgęstnieje dorzucić cukinię i i kilka listków bazylii. Gotować aż cukinia będzie miękka (ale nie będzie się rozpadać). Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie vegetą. Posypać świeżo posiekanym koperkiem.
Pyszne,pachnące świeżymi warzywami,bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńJa też lubię bardzo leczo, teraz smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuńpychota :)
OdpowiedzUsuńmój urlop juz dawno minał ale najważniejsze to odpocząć:)
OdpowiedzUsuńpyszności, też robię
OdpowiedzUsuń