31.7.15

Leczo


Ostatnie dni urlopu niestety dobiegają już końca. Czas pełen górskich wędrówek, kawy wypijanej o świcie i wieczorów filmowych także. Chciałabym się zachłysnąć tymi chwilami, nasiąknąć nimi niczym gąbka, zanim powrócę do szarej rzeczywistości... 


Uwielbiam leczo. I moim skromnym zdaniem wychodzi mi całkiem dobre. Z dodatkiem świeżych pomidorów, aromatycznej kiełbasy i delikatnej cukinii. Kolorowy bukiet smaków lata. Jeśli wolicie, możecie zamiast kiełbasy użyć mięsa lub wykorzystać zarówno mięso jak i kiełbaskę.


Składniki:
  • 20 dag pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • 3 kiełbasy śląskie (30 dag)
  • 1,2 kg pomidorów
  • 60 dag cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu)
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 ostrej papryczki
  • sól, pieprz, cukier, słodka papryka
  • bazylia
  • koperek
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać trochę oleju. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wrzucić do garnka. Gdy cebula nabierze złotego koloru dorzucić pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić aż pieczarki będą miękkie.
Na osobnej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę lub plasterki. Dodać do pieczarek.
Paprykę pokroić w większą kostkę a ostrą papryczkę drobno posiekać. Również dorzucić do garnka. Dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać i dusić na małym ogniu. około 10 minut. Następnie dodać pokrojone pomidory. Wsypać trochę soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć środek i pokroić w dużą kostkę. Gdy pomidory się rozpadną a leczo nieco zgęstnieje dorzucić cukinię i i kilka listków bazylii. Gotować aż cukinia będzie miękka (ale nie będzie się rozpadać). Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie vegetą. Posypać świeżo posiekanym koperkiem.






5 komentarzy:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen