2.8.15

Sos słodko - ostry do słoików


Czym pachnie lato?
Rześkim powietrzem po burzy.
Malinami dojrzewającymi w słońcu.
Piaskiem sypiącym się w buty.
Świeżo skoszoną trawą.
Przygodą. Urlopem. Podrożą.
Aromatycznymi pomidorami.
Wiatrem kołyszącym pola zbóż...


Już w zeszłym roku planowałam przyrządzić sobie taki sos.Ten domowy to doskonała alternatywa dla tych kupnych. W smaku jest dokładnie taki sam ( jak nie lepszy), tyle że bez całej tablicy Mendelejewa. Idealne rozwiązanie dla zapracowanych (czyli poniekąd mnie :)). Można go łączyć z dowolnymi dodatkami - makaronem, kaszą czy ryżem a także wzbogacić go o dodatek mięsa, np. kurczaka. Wcale nie jest pracochłonny ani trudny. W przyszłym roku na pewno zrobię go kolejny raz :) Przepis na ten sos znalazłam na tej stronie (klik). Zmniejszyłam jednak ilość cukru (dałam 2 a nie 3 szklanki) i dodałam mniej curry.

Z podanej porcji wyszło mi 7 słoików każdy po 0,5 l

Składniki:
  • 3 kg pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 80 dag cebuli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasów
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 ostrej papryczki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka vegety
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka. Cebulę obrać, drobno posiekać i dodać do pomidorów. Gotować razem przez godzinę na średnim ogniu. Następnie wsypać sól. Jeśli pomidory nadal są w większych kawałkach, można je lekko rozgnieść, np. tłuczkiem do ziemniaków. Ananasy odsączyć z zalewy (sok zachować!) i pokroić w kostkę. Paprykę wydrążyć i również pokroić w kostkę. Dorzucić do garnka. Dodać wszystkie pozostałe składniki (za wyjątkiem mąki). Wymieszać dokładnie i gotować przez około 30 - 40 minut (aby papryka, ananas itp się nie rozgotowały). Zmniejszyć ogień. Do soku z ananasa dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Zawiesinę wlać do sosu i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze przez parę minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Doprawić ewentualnie do smaku pieprzem). Gorącym sosem napełnić słoiki, dobrze zakręcić i postawić do góry dnem. Jeśli ktoś jest bardziej ostrożny, można słoiki krótko zapasteryzować (gotować max 5-7 minut).




15 komentarzy:

  1. Dziękuję za tak cudny przepis, w poniedziałek biorę się za jego przygotowywanie :)
    Taki zapas słoiczków, przyda mi się, jak będę w akademiku :) Tanio, zdrowo i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że Tobie ten sos posmakuje tak samo jak mi :)

      Usuń
  2. ja robie taki sos już od 2 a moze 3 lat ..pyszny jest ..polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. OOOOO, na pewno spróbuję, często sięgam po gotowe sosy z braku czasu, ale ich skład jest przerażający...taki domowy jest o niebo lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wytrawne przetwory:-) Na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znakomity przepis na coś pysznego. Chętnie zrobię kilka słoiczków. W zimie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę zrobić sobie taki sosik, chwila moment i potem obiad gotowy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały sosik, coś podobnego dostałam rok temu od znajomej i pysznie smakował z makaronem :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi być obłędny..już czuję smak!

    OdpowiedzUsuń
  9. Musi być obłędny..już czuję smak!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ekstra! Mój narzeczony uwielbia takie sosy, chyba mu zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeśli by się dało zabrałabym ze sobą choć..jeden słoiczek :)
    Proszę o oddanie głosu na mój przepis w Konkursie, po szczegóły zapraszam do siebie, pozdrawiam i dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  12. A więc tak zrobiłam ten sos, i jednym słowem jest po prostu pyszny :). Smak jest idealny słodko-kwaśny, żaden z nich nie dominuje. Przypraw jest wystarczająco dużo i każdą z nich czuć. Najdłużej zeszło z pokrojeniem pomidorów i cebuli. Mojej mamie również posmakował, więc mamy w planie za jakiś czas zrobić koleją porcję :) Bardzo podoba mi się ten sos, z tego względu, że wiem, co jem i że nie mam w nim żadnych sztucznych dodatków, itd.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen