Śliwki i czekolada.
Bardzo lubię ich połączenie.
Na tyle, że już któryś rok z rzędu przygotowuję sobie te śliwowe powidła.
Do kanapek, naleśników czy wyjadania prosto ze słoiczka :)
Na jesienne wieczory. I zimowe śniadania :)
Składniki (na 3 słoiczki jak na zdjęciu):
- 1 kg śliwek
- 100 g cukru
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki wody
Śliwki pozbawić pestek. Do dużego garnka z grubym dnem włożyć owoce i zalać wodą. Gotować pod przykryciem, aż się rozpadną. Następnie wsypać cukier i smażyć na małym ogniu bez przykrycie minimum godzinę. Powidła należy od czasu do czasu mieszać, aby się nie przypaliły. Gdy mocno zgęstnieją dodać kakao i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Zdjąć z ognia i dodać połamaną w kawałki czekoladę. Mieszać, dopóki czekolada się nie rozpuści. Gorące powidła przekładać do przygotowanych wcześniej słoików, zakręcić i obrócić do góry dnem.
Ten przepis również znajdziecie w magazynie Życie ze Smakiem. W numerze dostępne są również etykiety na słoiki, których jestem autorką :) Specjalnie dla Was udostępniam je również poniżej :) Mam nadzieję, że Wam się spodobają :)
Bardzo fajne połączenia smakowe
OdpowiedzUsuńMmm mniam!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńa czekośliwkę robię bo moje dziewczyny bardzo lubią:)
Jeśli zdążę to z pewnością zrobię. No bo jakże... zostać bez takiego przysmaku na zimę?
OdpowiedzUsuńmoje czekośliwki też już zamknięte w słoiczkach :)
OdpowiedzUsuńdo tej pory robiłam powidła śliwkowe bez dodatku śliwki. Warto wzbogacić słoiczkowe menu. A połączenie śliwki i czekolady do tej pory jadłam w wydaniu śliwka w czekoladzie jako lody. Przepiękne tematyczne etykiety stworzyłaś, Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuńalem wplotła byka :" Powidła śliwkowe bez dodatku.... śliwki". Miało być: powidła śliwkowe bez dodatku czekolady
UsuńPrzymierzam się właśnie do zrobienia tej pyszności, więc dziękuje za inspiracje! :)
OdpowiedzUsuńTe słoiczki wyglądają kusząco! *.*
Świetny smak :)
OdpowiedzUsuńCoś pysznego:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekośliwkę, od 2 lat ja robię, ja do swojej jeszcze dodaję sok oraz skórkę z pomarańczy :).
OdpowiedzUsuń