21.9.15

Czekośliwka



Śliwki i czekolada. 
Bardzo lubię ich połączenie. 
Na tyle, że już któryś rok z rzędu przygotowuję sobie te śliwowe powidła. 
Do kanapek, naleśników czy wyjadania prosto ze słoiczka :)
Na jesienne wieczory. I zimowe śniadania :)


Składniki (na 3 słoiczki jak na zdjęciu):
  • 1 kg śliwek
  • 100 g cukru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wody
Śliwki pozbawić pestek. Do dużego garnka z grubym dnem włożyć owoce i zalać wodą. Gotować pod przykryciem, aż się rozpadną. Następnie wsypać cukier i smażyć na małym ogniu bez przykrycie minimum godzinę. Powidła należy od czasu do czasu mieszać, aby się nie przypaliły. Gdy mocno zgęstnieją dodać kakao i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Zdjąć z ognia i dodać połamaną w kawałki czekoladę. Mieszać, dopóki czekolada się nie rozpuści. Gorące powidła przekładać do przygotowanych wcześniej słoików, zakręcić i obrócić do góry dnem.


 
Ten przepis również znajdziecie w magazynie Życie ze Smakiem. W numerze dostępne są również etykiety na słoiki, których jestem autorką :) Specjalnie dla Was udostępniam je również poniżej :) Mam nadzieję, że Wam się spodobają :)




11 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia!
    a czekośliwkę robię bo moje dziewczyny bardzo lubią:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli zdążę to z pewnością zrobię. No bo jakże... zostać bez takiego przysmaku na zimę?

    OdpowiedzUsuń
  3. moje czekośliwki też już zamknięte w słoiczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. do tej pory robiłam powidła śliwkowe bez dodatku śliwki. Warto wzbogacić słoiczkowe menu. A połączenie śliwki i czekolady do tej pory jadłam w wydaniu śliwka w czekoladzie jako lody. Przepiękne tematyczne etykiety stworzyłaś, Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. alem wplotła byka :" Powidła śliwkowe bez dodatku.... śliwki". Miało być: powidła śliwkowe bez dodatku czekolady

      Usuń
  5. Przymierzam się właśnie do zrobienia tej pyszności, więc dziękuje za inspiracje! :)
    Te słoiczki wyglądają kusząco! *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam czekośliwkę, od 2 lat ja robię, ja do swojej jeszcze dodaję sok oraz skórkę z pomarańczy :).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen