Bardzo lubimy faszerowane warzywa. Z mięsem lub bez, z kaszą czy z ryżem. Dlatego, póki sezon wciąż obfituje w nie obfituje, często sięgamy po takie na obiad. Dzisiaj postawiliśmy na bakłażany. Z mięsem, (które miało wylądować w mielonych), z ryżem, z aromatycznymi suszonymi pomidorami i równie wyrazistą gorgonzolą. Brzmi ciekawie? Smakuje także dobrze :)
Składniki:
- 2 bakłażany
- 1 torebka ryżu białego
- 350 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka suszonych pomidorów
- ser gorgonzola
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Ryż ugotować do miękkości. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na złoty kolor. Dorzucić posiekany czosnek. Wsypać ostrą i słodką paprykę i chwilę przesmażyć. Następnie dodać mięso mielone. Przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i smażyć przez około 10 minut. Dorzucić pokrojone w paski suszone pomidory. Na koniec dodać ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić. Bakłażany przekroić na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć środek. Warzywa napełnić przygotowanym farszem. Na dno naczynia żaroodpornego lub blaszki rozłożyć wiórki masła. Ułożyć w nim bakłażany. Na wierzch każdego z nich rozłożyć małe kawałki gorgonzoli. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Włożyć bakłażany i piec przez około 20 minut. Następnie na dno naczynia wlać kilka łyżek wody i przykryć całość folią aluminiową. Zapiekać kolejne 15 - 20 minut aż bakłażan będzie miękki.
jak dla mnie rewelacja;) rowniez staram sie korzystac jeszcze z warzyw poki są :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńKOBIETO, kusisz, kusisz smakami. A żołądek już nie taki pojemny, czego nie skopiuję w mojej kuchni pożeram....... wzrokiem dzięki Twoim foto ujęciom . Danie akurat na deszczowy i zimny wrzesień .Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyglądają! Aż się głodna zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńCudowne danie :) Wyobrażam sobie jak to musi świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają te bakłażany, mniam!
OdpowiedzUsuńPięknie u Ciebie, jesiennie i bakłażany bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuń