26.9.15

Faszerowane bakłażany z mięsem, suszonymi pomidorami i gorgonzolą


Bardzo lubimy faszerowane warzywa. Z mięsem lub bez, z kaszą czy z ryżem. Dlatego, póki sezon wciąż obfituje w nie obfituje, często sięgamy po takie na obiad. Dzisiaj postawiliśmy na bakłażany. Z mięsem, (które miało wylądować w mielonych), z ryżem, z aromatycznymi suszonymi pomidorami i równie wyrazistą gorgonzolą. Brzmi ciekawie? Smakuje także dobrze :)


Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 1 torebka ryżu białego
  • 350 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka suszonych pomidorów
  • ser gorgonzola
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
Ryż ugotować do miękkości. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na złoty kolor. Dorzucić posiekany czosnek. Wsypać ostrą i słodką paprykę i chwilę przesmażyć. Następnie dodać mięso mielone. Przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i smażyć przez około 10 minut. Dorzucić pokrojone w paski suszone pomidory. Na koniec dodać ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić. Bakłażany przekroić na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć środek. Warzywa napełnić przygotowanym farszem. Na dno naczynia żaroodpornego lub blaszki rozłożyć wiórki masła. Ułożyć w nim bakłażany. Na wierzch każdego z nich rozłożyć małe kawałki gorgonzoli. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Włożyć bakłażany i piec przez około 20 minut. Następnie na dno naczynia wlać kilka łyżek wody i przykryć całość folią aluminiową. Zapiekać kolejne 15 - 20 minut aż bakłażan będzie miękki.





7 komentarzy:

  1. jak dla mnie rewelacja;) rowniez staram sie korzystac jeszcze z warzyw poki są :)

    OdpowiedzUsuń
  2. KOBIETO, kusisz, kusisz smakami. A żołądek już nie taki pojemny, czego nie skopiuję w mojej kuchni pożeram....... wzrokiem dzięki Twoim foto ujęciom . Danie akurat na deszczowy i zimny wrzesień .Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie wyglądają! Aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne danie :) Wyobrażam sobie jak to musi świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wyglądają te bakłażany, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie u Ciebie, jesiennie i bakłażany bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen