sobota, 11 czerwca 2016

Gołąbki z młodej kapusty


Niezbędnik na Euro 2016?
Dobra muzyka tudzież film, komputer i słuchawki, by zagłuszyć odgłosy kibicowania :)
Wersja ekstremalna: telewizor lub mąż wylatuje za okno ;)


Każdy ma pewnie swój niezawodny sposób na pyszne gołąbki :) Choć pewnie wszystkie są do siebie nieco podobne :) Dzisiaj pokazuję Wam mój przepis :) Wprawdzie proporcje, które podałam, są dla dwóch osób (i to ze sporym apetytem), ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby ilość dostosować do własnych potrzeb :) Jak zapewne zauważyliście, moja kapusta była wyjątkowo zielona, nawet po oderwaniu zewnętrznych liści ;) Swoje gołąbki podałam z sosem pomidorowym na bazie beszamelu, choć zdarza się nam je zjeść również z sosem pieczarkowym :) Możecie go przygotować według własnego przepisu - ja podałam tylko taki sposób na ekspresowy sos :)


Składniki: (u mnie na 6 sporych gołąbków)
  • główka młodej kapusty
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 torebka białego ryżu
  • sól, pieprz, słodka papryka
Sos pomidorowy:
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki bulionu
  • sól, pieprz, cukier, vegeta
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wystudzić. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Cebulę podsmażyć aż będzie złota, następnie dodać czosnek i smażyć około 1-2 minut. W następnej kolejności dodać mięso. Doprawić je solą, pieprzem i słodką papryką. Smażyć aż mięso będzie gotowe. Wystudzić i wymieszać z wcześniej ugotowanym ryżem. W razie konieczności doprawić do smaku. 
Przygotować liście kapusty (te najbardziej zewnętrzne odłożyć na bok). Wyciąć potrzebną nam ilość
i zanurzyć na około 5 minut we wrzątku, aby nieco zmiękły. Następnie wyjmujemy je i osuszamy uważając, aby ich za bardzo nie uszkodzić. Na każdy liść nakładamy farsz i zwijamy. Gotowe gołąbki przesmażamy po 5 minut z każdej strony aż kapusta się zezłoci. Następnie dolewamy 1-2 szklanki bulionu i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż będą miękkie.
Gdy gołąbki będą już gotowe przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie podlewamy całość wodą, w której gotowały się gołąbki, lub bulionem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i vegetą.












6 komentarzy:

  1. Ja nie mam tego problemu związanego z Euro2016, ani ja, ani mój mąż nie jesteśmy kibicami ;)))
    A gołąbki przecudowne, wyglądają nieziemsko! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam gołąbki, uwielbiam :-) bardzo apetycznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne gołąbki, dawno nie jadłam, niestety ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam :) też w tym roku robiłam je z młodej kapusty, ale ja swoje upiekłam w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...