Ciepło. Zimno.
Słońce. Deszcz.
Gorąca kawa. Zimne lody.
Bardzo łatwa i szybka surówka z młodej kapusty, która nada się do niejednego obiadu :)
Przepis dostałam od koleżanki :)
Składniki:
- 1/4 główki z dużej, młodej kapusty
- 1 duża marchewka
- mały pęczek koperku
- mały pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
Kapustę drobno poszatkować. Posypać sporą szczyptą soli. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Marchewkę wraz z zieleniną dodać do kapusty. Olej wymieszać z musztardą i miodem. Dodać do surówki. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem (sól już nie będzie konieczna). Najlepiej odstawić na godzinę aby smaki się przegryzły, ale nie jest to konieczne.
Po prostu uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńdo wiosennego obiadku idealna :)
OdpowiedzUsuń