5.6.16

Zapiekanka z makaronem i szparagami


Mecz za meczem.
Koktajl za koktajlem.
Micha truskawek.
Czerwcowe migawki.


Mój ostatni wymysł jak wykorzystać szparagi. Żeby nie było tak jak zawsze, a równie smacznie i szybko. I tak oto powstała ta zapiekanka :)


Składniki:
  • pęczek białych szparagów
  • 30 dag pieczarek
  • 20-25 dag makaronu
  • 15 dag żółtego sera
Sos beszamelowy:
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki wywaru ze szparagów
  • 1/3 kubka mleka
  • sól, pieprz, cukier, vegeta
Szparagi obrać i ugotować do miękkości w wodzie z solą, cukrem i odrobiną masła. Odcedzić, wywar zachować. Pokroić na mniejsze kawałki (ja pokroiłam na połówki przez co gotową zapiekankę trudniej było podzielić). Makaron ugotować aby był al dente. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć, aż będą miękkie. Gotowy makaron wymieszać z pieczarkami i szparagami.
Przygotować sos. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę. Nie przerywając mieszania dolewać powoli wywar ze szparagów, a następnie mleko. Powinien powstać gęsty sos beszamelowy. W razie konieczności dolać więcej wywaru. Na końcu doprawić sos do smaku solą, pieprzem, cukrem i vegetą. Żółty ser zetrzeć na tarce. W naczyniu układać na przemian makaron ze szparagami i pieczarkami, polać warstwą sosu i posypać serem. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna być warstwa sera. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 30 minut, aż się zezłoci.





3 komentarze:

  1. Mniam, bardzo fajny przepis, mam nadzieje, że nie obrazisz się jeżeli go wykorzystam w najbliższym czasie? :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że nie :) Będzie mi bardzo miło, jeśli Tobie będzie smakowało równie jak mnie :)

      Usuń
  2. fajny pomysł na zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen