28.7.16

Kotlety z cukinii


Uff... czyżby u Was również tak strasznie duszno? Ja najchętniej siedziałabym w lodowatej wodzie ale obowiązki gonią. Nie wiem czy sam remont był gorszy, czy raczej sprzątanie po nim :P

Jutro piątek i zapewne wielu z Was (w tym także i ja) zastanawia się, co by tu zrobić na obiad. Jeśli lubcie cukinię a nie jedliście jej w takim wydaniu jak powyżej, to zachęcam do zrobienia kotletów z cukinii. Wprawdzie jest z nimi troszkę pracy ale jestem pewna, że smakowo Was zaskoczą :) A może już takie przyrządzaliście? :)

Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż moim zdaniem są one zbędne :) Możecie je podać np. do ziemniaków, surówki czy mizerii :)


Składniki:
  • cukinia
  • sól, pieprz, vegeta
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia ( u mnie margaryna)
Cukinię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na równe części (tak jak na obrazku). Każdy kawałek cukinii posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy je razem ze szczyptą vegety. Cukinię panierujemy jak tradycyjne schabowe - najpierw obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron (należy uważać, aby zbyt szybko nie przypalić naszych "kotletów"), aż cukinia będzie al dente.





8 komentarzy:

  1. A ja własnie dostałam torbę żółtej cukinii od sąsiadki, też będę szaleć w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cukinię, takie kotleciki są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie a la kotlety,pychaa;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cukinii w takiej wersji nie jadłam. Dostałam od kolegi z pracy kilka okazów. Chętnie spróbuję kotletów:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Akurat dziś się zastanawiałam z mamą co można zrobić z cukiny. Chciałyśmy zupę, ale widac że kotlety bardziej nam posmakuja :))
    pozdrawiam xx
    in-the-white.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię cukinię w takim wydaniu, choć robię ją dość rzadko właśnie tak, bo ostatnio unikam smażonego.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen