20.7.16

Mizeria



Mizeria to chyba zaraz obok fasolki szparagowej najpopularniejszy letni dodatek do obiadu. Każdy ma na nią swój niezawodny sposób - jedni uznają taką robioną tylko na śmietanie, drudzy dodają jogurt a jeszcze inni ścierają ogórki na tarce, a nie na plasterki. Ja dziś przedstawiam swoją. Z nutą czosnkową i dużą ilością koperku :)
Moją mizerię znajdziecie również w najnowszym numerze magazynu
Życie ze Smakiem.
 

Składniki:
  • 2 duże zielone ogórki
  • 1 ząbek czosnku
  • małe opakowanie jogurtu greckiego*
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz, cukier

Ogórki obrać i pokroić na cieniutkie plasterki lub zetrzeć na tarce. Odstawić na kilka minut a następnie odcisnąć nadmiar wody. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wymieszać z ogórkami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać drobno posiekany koperek. 

 *jogurt można z powodzeniem zastąpić śmietaną 18%




7 komentarzy:

  1. Mizeria to mój ulubiony dodatek do obiadu. Ja jeszcze przyprawiam sokiem z cytryny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. klasyka, na którą każdy ma swój sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię :)
    u mnie w domu robi się na kilka sposobów i możemy jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie w lecie mizeria też często gości na stole, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile gospodyń tyle przepisów na mizerię, a wszystkie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię domową mizerię :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen