8.8.16

Ciasto czekoladowe z cukinią


Mogłabym być dekoratorem wnętrz lub pracować w jakimś artystycznym zawodzie - mawia mój M. Czy ma rację? Pewnie po części tak. Lubię kreatywne działania - kompozycje, dobieranie kolorów. Czuję się wówczas jak ryba w wodzie. Jednak życie nie zawsze daje nam to, czego od niego oczekujemy i zazwyczaj musimy się godzić z taką a nie inną rzeczywistością i dostosowywać się do niej. Lecz na przyjemności zawsze znajdzie się czas. Nie mam na myśli tutaj tylko mojego bloga kulinarnego ale także mnóstwo innych, drobnych rzeczy, które umilają mi życie, np. fotografia. Rozwijanie własnych pasji sprawia, że nie umieramy w tym codziennym świecie szarości :)


Ciasto to robiłam już do tej pory dwa razy pod rząd. Po pierwsze - w tym roku wyjątkowo obrodziła u mnie cukinia i korzystam z niej ile się da, po drugie - mojemu M tak bardzo posmakowało to ciasto, że mógłby je jeść na okrągło :) Skusiłam się na nie, gdy zobaczyłam je u Marzenki (klik) wprowadzając jednak drobne modyfikacje do przepisu. I gorąco Wam je polecam bo jest przepyszne :) Długo wilgotne (to zasługa cukinii) i bardzo czekoladowe :) Z chrupiącymi kawałkami orzechów w tle :)


Tortownica 26 cm

Składniki:
  • 200 g cukinii (waga po obraniu)
  • 3 jajka
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na bok, aby puściła sok. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka i mieszamy. Następnie, nie przerywając ucierania, dokładamy rozpuszczoną czekoladę i wsypujemy mąkę z kakao oraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą a ciasto będzie miało gładką konsystencję. Na samym końcu dodajemy startą cukinię oraz orzechy i mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 - 55 minut (aż do suchego patyczka). Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.





16 komentarzy:

  1. kobieto, ale kusisz rewelacyjnymi przepisami. I widzę ( na zdjęciu), że do ciasta MUSI :) być pasiasta cukinia. A ja jutro jadę na targ, będę szukała teraz pasiastej cukinii :)) A co do szarości dnia..... Znane jest przysłowie: " jak się nie ma tego , co się lubi....", które ja kończę własną refleksją: ".... to się do tego dąży" I często sprawdza się. Życzę wytrwałości do podążania za swoją legendą /P.C/
    Pozdrawiam, Andula.
    PS. A kilka lat świetlnych temu robiłam babkę z ....burakiem. Teraz czas na cukinię. Dziękuję za pomysły. A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zdjęciu zawsze taka cukinia, którą dostaję z ogródka mamy stąd taka różnorodność haha :D A czy w paski czy żółta - w cieście i tak nie widać :D A co do legendy i PC to przypomniał mi się inny cytat tego autora - że jeśli się czegoś mocno pragnie, to cały wszechświat nam sprzyja (czy jakoś tak;). Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ciągle takie ciasto przede mną. Już kilka raza chciałam robić, ale na chceniu się kończyło;-) Z ta koronka wygląda cudnie.
    A pasje swoje trzeba mieć i je realizować:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto z cukinii jest pyszne, dawno nie robiłam, muszę koniecznie w tym roku zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasta, które mają w składnikach warzywa są pyszne, bo wilgotne, a warzywnego składnika się nie odczuwa. Robiłam różne, ale z cukinią jeszcze nie. Kusisz mnie tym przepisem. Zapisuję więc i chętnie takie ciasto upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie wygląda!
    smakuje pewnie jeszcze lepiej

    OdpowiedzUsuń
  6. Też mam zamiar piec z cukinią:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasto z cukinią, co roku je robię i jak dla mnie jest najlepsze wśród warzywnych ciast ;).

    OdpowiedzUsuń
  8. Do kawki idealne. Mi zalega 5 kilo cukinii i nie mam czasu nic z nią zrobić :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe ci wyszło :-) narobiłaś mi smaku - jutro piekę je znowu :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Od długiego czasu się zabieram za to ciasto, a Ty swoim bardzo kusisz! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. robię muffinki z cukinią i smakują wszystkim, teraz chyba zrobię ciacho :)
    pięknie wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto z cukinii jest bardzo smaczne :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie się prezentuje to ciacho.
    Muszę koniecznie wypróbować przepis, ponieważ wilgotne ciasta to ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen