poniedziałek, 31 października 2016

Surówka z białej kapusty z jabłkiem i orzechami


Banalnie prosta i przepyszna surówka do obiadu, składająca się z trzech składników, które na pewno o tej porze roku znajdą się w każdym domu. Kapusta biała, jabłka i orzechy - ci dzisiejsi bohaterowie doskonale wpisują się w jesienne menu.

Źródło: Moje Gotowanie nr 11/2016


Składniki:
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1 duże jabłko (lub 2 małe)
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz, sok z cytryny
Kapustę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na parę minut. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Orzechy siekamy na grubsze kawałki. Do kapusty dodajemy jabłka, orzechy, majonez i śmietanę. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzą i sokiem z cytryny.




4 komentarze:

  1. Smacznie i zdrowo. Surówka do obiadu to podstawa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam surówki z białej kapusty

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały jesienny dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...