No coffee - no workee. Pewnie znacie ten obrazek z neta z półprzytomną sową trzymającą kubek kawy. Tak właśnie dzisiaj wyglądałam ;) Ach, te uroki macierzyństwa ;D
Przepis znalazłam w listopadowym numerze magazynu "Moje Gotowanie". Ciasto od razu przykuło moją uwagę swoim przepięknym kolorem. Zamieniłam tylko masę serową na lukier i zabrałam się do działania. Efekt? Słoneczne, puszyste i przepyszne ciasto, które dzięki dodatkowi puree dyniowego długo pozostaje miękkie. Czyż w taki chłodny i pochmurny dzień jak dzisiaj już od samego patrzenia na nie nie poprawia Wam się humor? :)
Blacha o wymiarach 22 x 26 cm
Składniki:
- 20 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 25 dag puree z dyni
- 3 jajka
- 30 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Opcjonalnie - lukier: cukier puder, wrzątek, sok z cytryny
Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Tak przygotowaną masę maślaną przelewamy do miski i dodajemy do niej puree z dyni oraz żółtka. Wszystko dokładnie i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy, aby w cieście nie było grudek. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Partiami dodajemy pianę do masy dyniowej. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka). Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, wrzątki i soku z cytryny.
Wygląda przepięknie, bardzo pysznie i apetycznie...
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciacho i ten kolor! :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda i zapewne tak smakuje:)
OdpowiedzUsuńja juz mam swoje dzieci odchowane, ale tydzień temu Młoda przyniosła szczeniaka i mam powtórkę z rozrywki:(
miłego dnia życze:)
Żółciutkie jak słoneczko, na śniadanie do tej kawy idealne (uwielbiam jeść na śniadanie ciasto) :)
OdpowiedzUsuńJakiej wielkości blaszka?
OdpowiedzUsuńWymiary blaszki to 22x26. Już uzupełniam :)
UsuńJak pani robi puree z dyni?
OdpowiedzUsuńDynię obieram i kroję w kostkę. Wrzucam ją do garnka i podlewam odrobiną wody. Gotuję na średnim ogniu aż dynia będzie miękka i zacznie się rozpadać. Wówczas całość blenduję na gładkie puree :)
UsuńNajlepsza do tego celu nadaje się dynia hokkaido :)
UsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam ciasto dyniowe, ma cudowny kolor i smak :)
OdpowiedzUsuńCo za kolory!
OdpowiedzUsuń