29.10.16

Ciasto dyniowe


No coffee - no workee. Pewnie znacie ten obrazek z neta z półprzytomną sową trzymającą kubek kawy. Tak właśnie dzisiaj wyglądałam ;) Ach, te uroki macierzyństwa ;D


Przepis znalazłam w listopadowym numerze magazynu "Moje Gotowanie". Ciasto od razu przykuło moją uwagę swoim przepięknym kolorem. Zamieniłam tylko masę serową na lukier i zabrałam się do działania. Efekt? Słoneczne, puszyste i przepyszne ciasto, które dzięki dodatkowi puree dyniowego długo pozostaje miękkie. Czyż w taki chłodny i pochmurny dzień jak dzisiaj już od samego patrzenia na nie nie poprawia Wam się humor? :)


Blacha o wymiarach 22 x 26 cm

Składniki:
  •  20 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag puree z dyni
  • 3 jajka
  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Opcjonalnie - lukier: cukier puder, wrzątek, sok z cytryny
Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Tak przygotowaną masę maślaną przelewamy do miski i dodajemy do niej puree z dyni oraz żółtka. Wszystko dokładnie i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy, aby w cieście nie było grudek. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Partiami dodajemy pianę do masy dyniowej. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka). Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, wrzątki i soku z cytryny.




12 komentarzy:

  1. Wygląda przepięknie, bardzo pysznie i apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe ciacho i ten kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda i zapewne tak smakuje:)
    ja juz mam swoje dzieci odchowane, ale tydzień temu Młoda przyniosła szczeniaka i mam powtórkę z rozrywki:(
    miłego dnia życze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Żółciutkie jak słoneczko, na śniadanie do tej kawy idealne (uwielbiam jeść na śniadanie ciasto) :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakiej wielkości blaszka?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak pani robi puree z dyni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynię obieram i kroję w kostkę. Wrzucam ją do garnka i podlewam odrobiną wody. Gotuję na średnim ogniu aż dynia będzie miękka i zacznie się rozpadać. Wówczas całość blenduję na gładkie puree :)

      Usuń
    2. Najlepsza do tego celu nadaje się dynia hokkaido :)

      Usuń
    3. Dziękuję :)

      Usuń
  7. Uwielbiam ciasto dyniowe, ma cudowny kolor i smak :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen