27.11.16

Ciasto czekoladowe z bananami



Herbata z pomarańczą, żurawiną, goździkami i miodem.
Mój sposób na słodkie rozgrzanie.
Adwent. Czas pieczenia ciasteczek.
Uwielbiam <3


Tak jak wcześniej zapowiadałam, na blogu zaczyna panować słodka i świąteczna atmosfera. Lada dzień przygotuję również dla Was zestawienie świątecznych przepisów. A dzisiaj mam dla Was przepis na ciasto. Na bardzo pyszne ciasto dla wielbicieli bananów i czekolady. Słodkie, ale nie do przesady. Lekki biszkopt, banany, czekoladowy krem i śmietana z czekoladą. Nie brzmi to pysznie? Jeśli ktoś nie lubi tradycyjnych świątecznych wypieków, może skusi się na to ciasto :)


Składniki na dużą blachę:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
  • 250 g masła
  • 3 budynie czekoladowe
  • 800 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
Masa śmietanowa:
  • 500 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fixy
Dodatkowo:
  • 5-6 bananów
  • 3 łyżki konfitury wiśniowej
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 
  • do nasączenia biszkoptu - czarna herbata, posłodzona
  • sok z cytryny


    Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać wodę i szczyptę soli. Ubijać, aż białka będą sztywne. Partiami wsypywać cukier z cukrem waniliowym. Mieszać aż beza stanie się gładka i lśniąca a kryształki cukru będą mało wyczuwalne. Następnie dodawać po jednym żółtku. W następnej kolejności wsypywać partiami mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie i dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25-30 minut. Gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe zdjąć z niego papier.

    Krem: Z mleka, 6 łyżek cukru i proszków budyniowych ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystudzenia (ja dałam na balkon aby przyspieszyć ten proces). Masło utrzeć z cukrem pudrem na miękki puch. Dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać, aż powstanie gładki krem. Żelatynę namoczyć w 1-2 łyżkach wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać aż się rozpuści i dodać do kremu. Dokładnie ze sobą wymieszać.

    Biszkopt nasączyć czarną herbatą. Rozsmarować na nim konfiturę wiśniową.
    Banany obrać ze skórki i przeciąć wzdłuż na pół. Poukładać na cieście i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Na banany wyłożyć krem i wstawić do lodówki, aż krem zesztywnieje.

    Masa śmietanowa: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Rozsmarować na kremie czekoladowym.

    Na wierzch ciasta zetrzeć gorzką czekoladę. Wstawić do lodówki minimum na 4 godziny.






    8 komentarzy:

    1. ale apetycznie wygląda, a wygląda jakby ktoś mnie podglądał. Cudownie wyszły te bananki - jak oczy. Jednaj wydaje się, że ciasto jest pracochłonne. Jednak warto spróbować w najbliższym czasie. Mikołajki zbliżają .... Dziękuję za przepis, pozdrawiam, Andula

      OdpowiedzUsuń
    2. Jak pysznie! I smaki skomponowane idealnie:)

      OdpowiedzUsuń
    3. czekolada i banany to zawsze udane połączenie :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Cudne ciasto i na pewno rewelacyjnie smakuje :-)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


    Copyright © My simple kitchen