21.12.16

Ciastka przez maszynkę z marmoladą



Chciałabym niektóre chwile zamknąć w klatce.
By nigdy nie uciekły.
Abym zawsze mogła do nich wracać.
By nie uległy zapomnieniu w ludzkiej pamięci...


Już po raz kolejny podsuwam Wam pomysł na ciasteczka. Podczas świąt to właśnie te drobne słodkości wiodą u mnie prym. Przepis na ciasto wykorzystałam również do tych ciastek (klik). Jak widzicie, możliwości jest wiele, reszta zależy od wyobraźni :)


Składniki:

  • 125 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1/2 cytryny
 Dodatkowo:

  • cukier puder, gorąca woda
  • dowolny olejek (u mnie rumowy)
Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na jednolite i gładkie ciasto. Odrywać porcje ciasta i wkładać do maszynki z końcówką gwiazdki (lub innej dowolnej) i za jej pomocą formować podłużne paluchy, które następnie zwijać w gniazdka. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Na środek każdego ciastka kłaść porcję marmolady. Ciastka piec w temperaturze 200 stopni przez 10-12 minut. Wystudzić. Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i kilkoma kroplami olejku. Lukier powinien mieć gęstą konsystencję. Posmarować nim ciastka i odstawić do zastygnięcia lukru.





4 komentarze:

  1. tak, pamiętam te maszynki do ..... mięsa. Wspaniałe ciastka można było zrobić korzystając z różnych dokręteł. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasteczka kochana :-) życzę wspaniałych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. marzą mi się te ciasteczka już kilka lat, ale nigdy nie mogę trafić maszynki do ciasteczek w sklepie bo ten starej już niestety nie mam. Wyglądają pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajne ciacha :) w sam raz do pochrupania do kawki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen