piątek, 16 grudnia 2016

Gorąca czekolada karmelowo-kawowa z cynamonową śmietanką



W końcu i u nas stoi choinka. Młoda tylko czeka, aż zapalimy wieczorem lampki - wtedy patrzy się tymi swoimi wielkimi, niebieskimi oczami tak, jakby zaraz miała wybuchnąć bomba. W międzyczasie próbuje machać tymi swoimi małymi rączkami i co nieco z niej strącić :) Pierwsze święta w trójkę zapowiadają się wesoło :)


Dzisiaj proponuję Wam istną rozpustę... I bombę kaloryczną :) Dlatego polecam ten boski napój po dłuuugim spacerze na mrozie :) I najlepiej na spółkę z mężem lub przyjaciółką - wtedy wyrzuty sumienia będą mniejsze hehe :) Karmelowa czekolada idealnie komponuje się z kawową i cynamonową nutą. I wygląda jak duuuuży kielich alkoholu haha :D


Składniki:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 150 ml mleka 
  • 70 g czekolady karmelowej
  • 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka klasyczna
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru pudru
150 ml śmietany kremówki i mleko wlać do garnka. Czekoladę połamać na kawałki i dodać do mleka. Podgrzewać na ogniu (nie gotować!) aż czekolada się rozpuści. Następnie dodać kawę Inkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. W międzyczasie ubić 100 ml śmietany kremówki. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz cynamon. Gorącą czekoladę przelać do szklanki. Na wierzch nałożyć cynamonową śmietankę a wierzch posypać szczyptą cynamonu.


Przepis dodaję do akcji:

7 komentarzy:

  1. Wspaniały napój :)
    Madziu, a Inkę dodać do mleka w czasie podgrzewania czy już po?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeoczyłam :)Inkę wsypujemy do mleka i czekolady :)Już poprawiłam :)

      Usuń
  2. Chyba sobie zafunduję jutro wieczorem, uwielbiam takie gorące napoje. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny napój - brzmi i wygląda super :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką kawkę z chęcią bym teraz sobie wypiła :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. super rozpusta na zimowe wieczory :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...