10.1.17

Curry z kurczakiem, dynią i mlekiem kokosowym


Zima piękna. Zima zimna. Zima zła? Jeśli założy się "ekwipunek polarny" to powiedzmy, że nie ma ta źle  :D Ale warto mieć w pogotowiu parę ciepłych skarpet i kilka litrów gorącej herbaty:) A w kuchni przygotować sobie coś rozgrzewającego :)


Na przykład takie curry. Aromatyczne, sycące i rozgrzewające. Jeśli ktoś lubi bardzo ostre smaki może dodać trochę chili, wtedy danie będzie mocno rozgrzewające :)
Przepis na moje curry znajdziecie również w zimowym wydaniu magazynu Życie ze Smakiem.


Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka curry
  • 400 g dyni piżmowej
  • 1 czerwona papryka
  • puszka mleka kokosowego
  • bulion
  • 1-2 łyżeczki curry
Filety z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem i 1 łyżeczką curry. Dynię i paprykę obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Mięso podsmażyć w garnku na oleju lub margarynie. Po 5 minutach dodać paprykę i smażyć, aż papryka będzie na wpół miękka. Następnie dodać dynię i wlać trochę bulionu (około pół szklanki). Zagotować i wlać mleko kokosowe. Całość gotować na małym ogniu aż dynia i papryka będą miękkie. Na końcu dodać 1 lub 2 łyżeczki curry (w zależności od intensywności smaku, jaki chcemy uzyskać ) i doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Gotowe curry podawać z ryżem.


 Zamarznięta tafla rzeki. Zdjęcie z porannego spaceru:)



6 komentarzy:

  1. Sam kolor już rozgrzewa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. danie w sam raz na te mrozy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały pomysł, tylko że dyni jż nie uświadczę w moich sklepach. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ smakowicie wygląda, zaśliniłam się na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chcę, obłędnie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdjęcie zimy piękne. A talerze z zupą zapraszają:"zjedz mnie":)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen