29.1.17

Spaghetti z sosem pomidorowym i ziołową posypką chlebową


Marchewka tu. Marchewka tam.
Na moim ubraniu. I na ubraniu dziecka.
I na nowej kanapie też. 
Jednym słowem - marchewkowe pole :D


Niedziela. A obiad piątkowy. No cóż, tak już bywa jak posta pisze się przez kilka dni :)
Danie jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Jeśli macie dodatkowo gotowy sos, tak jak ja, wtedy całość przygotowuje się jeszcze szybciej. Jeśli natomiast nie macie domowego sosu, możecie użyć puszki pomidorów dodając większą ilość przypraw i gotując go kilka minut, aby nadmiar wody wyparował a powstał sos (który dodatkowo możecie potraktować blenderem dla bardziej aksamitnej konsystencji).


 Składniki:
  • 250 g makaronu spaghetti
  • słoik domowego sosu pomidorowego (klik)
  • 2 kromki pszennego chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, chili
  • odrobina skórki z cytryny
  • świeża bazylia
  • oliwa 
Zaczynamy od przygotowania posypki chlebowej. 2 kromki pieczywa pszennego (ze skórką lub bez) blendujemy w robocie na okruszki (nie muszą być równej wielkości). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i chwilę smażymy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Następnie wsypujemy okruchy chlebowe i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, odrobiną chili i skórki z cytryny. Całość prażymy, aż okruszki staną się chrupiące. Gotowe przesypujemy do miseczki.

Do garnka wlewamy sos. Dodajemy przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku. Dodajemy według własnego gustu przyprawy - sól, pieprz, cukier i zioła. Chwilę gotujemy. Na końcu dodajemy kilka listków świeżej bazylii. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, przekładamy go do sosu i dokładnie mieszamy, aby cały był oblepiony w sosie. Przekładamy na talerz, posypujemy posypką chlebową i dekorujemy świeżą bazylią.



8 komentarzy:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen