Marchewka tu. Marchewka tam.
Na moim ubraniu. I na ubraniu dziecka.
I na nowej kanapie też.
Jednym słowem - marchewkowe pole :D
Niedziela. A obiad piątkowy. No cóż, tak już bywa jak posta pisze się przez kilka dni :)
Danie jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Jeśli macie dodatkowo gotowy sos, tak jak ja, wtedy całość przygotowuje się jeszcze szybciej. Jeśli natomiast nie macie domowego sosu, możecie użyć puszki pomidorów dodając większą ilość przypraw i gotując go kilka minut, aby nadmiar wody wyparował a powstał sos (który dodatkowo możecie potraktować blenderem dla bardziej aksamitnej konsystencji).
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- słoik domowego sosu pomidorowego (klik)
- 2 kromki pszennego chleba
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, chili
- odrobina skórki z cytryny
- świeża bazylia
- oliwa
Do garnka wlewamy sos. Dodajemy przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku. Dodajemy według własnego gustu przyprawy - sól, pieprz, cukier i zioła. Chwilę gotujemy. Na końcu dodajemy kilka listków świeżej bazylii. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, przekładamy go do sosu i dokładnie mieszamy, aby cały był oblepiony w sosie. Przekładamy na talerz, posypujemy posypką chlebową i dekorujemy świeżą bazylią.
Pysznie i pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMakaron kocham i mogłabym jeść bez przerwy! Spaghetti boskie:)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek, bardzo lubię spaghetti :D
OdpowiedzUsuńŚwietna ta posypka!
OdpowiedzUsuńZ tą posypką musiało smakować świetnie :)
OdpowiedzUsuńZ tą posypka musiało smakować świetnie :)
OdpowiedzUsuńChce taką porcyjkę :-))))
OdpowiedzUsuńszybki i smaczny obiad :)
OdpowiedzUsuń