22.2.17

Oponki serowe



Poziom zmęczenia: level master.
Nawet najlepsze baterie duracell'a kiedyś się wyczerpują :D :P


Jak już pewnie wiecie (kiedyś o tym wspominałam), nie przepadam za pączkami. Jadam je tylko raz w roku, przy okazji Tłustego Czwartku. Za to przepadam za oponkami serowymi. Pomimo, że i pączki i oponki robiły zawsze moja babcia i mama, to smak tych drugich wspominam z sentymentem (tak między nami - owe pączki obu pań zawsze wychodziły spalone :P) Robi się je na prawdę szybko i raz w roku można sobie pozwolić na odrobinę rozpusty. Skorzystałam z tego przepisu (klik) - zamieniłam tylko spirytus na wódkę. Oponki wyszły przepyszne! :)


Składniki na około 30 sztuk (w zależności od średnicy szklanki)
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 250 g mąki
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżki wódki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka roztopionego, ostudzonego masła
  • tłuszcz do smażenia - u mnie olej wymieszany ze smalcem (pół na pół)
  • cukier puder do posypania

Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość 1cm i za pomocą szklanki wykrawać koła. W każdym kole za pomocą mniejszego kieliszka wykroić otwór. Olej wymieszać ze smalcem i podgrzewać aż osiągnie odpowiednią temperaturę. Na gorący tłuszcz wrzucać oponki i smażyć je chwilę z każdej strony, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Oponki wyjąc i przełożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe obficie posypać cukrem pudrem.





6 komentarzy:

  1. Piękne i bardzo zachęcająco spoglądają z talerza ;) Serowe oponki to i ja najbardziej lubię, nie umywają się do zwykłych pączków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Następne cudowności :) Niestety sama nie robię, zawsze kupuję z zaprzyjaźnionej piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie oponki serowe! cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pamiętam, pamiętam ten smak z dzieciństwa, teraz pączków pod żadną postacią nie jadam.Pozdrawiam,Andula

    OdpowiedzUsuń
  5. ja równiez nie przepadam za pączkami, co inne oponki lub faworki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen