6.3.17

Ciasto Krysi



Kawa wieczorem? Nie, to nie przyjemność ale konieczność... Gdy ktoś ma więcej energii od Ciebie musisz jakoś za nim nadążyć... :P


Ciasto, którego smak znam od dzieciństwa. Biszkopt, kwaskowata masa jabłkowa, krem i słodka polewa. Bardzo dobrze uzupełniające się ze sobą smaki. Dlaczego akurat ciasto Krysi? Nie pamiętam dokładnie ale chyba pod taką nazwą widniało w Poradniku Domowym, z którego mama czerpała inspiracje. Ciasto wbrew pozorom nie jest aż tak bardzo pracochłonne jak się wydaje. Może komuś przyda się przepis na nadchodzący Dzień Kobiet? :)


Ciasto na małą blachę

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
  • 900 g musu jabłkowego
  • 2 galaretki cytrynowe
Krem:
  • 2 budynie waniliowe
  • 600 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
  • 1/3 kostki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki zimnej wody

Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i 3 łyżki wody. Ubijamy na sztywno. Następnie partiami wsypujemy cukier. ubijamy, aż powstanie gładka i lśniąca beza a kryształki cukru będą mało wyczuwalne. Wówczas dodajemy po jednym żółtku. Na samy końcu wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i całość delikatnie ze sobą mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe zdejmujemy z niego papier. 

Masa jabłkowa: Mus jabłkowy podgrzewamy w garnuszku, aż będzie bardzo gorący. Wówczas zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy aby się rozpuściły i odstawiamy aby masa się wystudziła. Gdy zacznie robić się coraz gęstsza, wykładamy ją na biszkopt i równo rozprowadzamy. Ciasto wkładamy do lodówki.

Krem: Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na miękki puch. Następnie dodajemy partiami zimny budyń i mieszamy aż do uzyskania gładkiego kremu. Gotowy krem wykładamy na masę jabłkową i równo go rozprowadzamy. 

Polewa czekoladowa: W garnuszku rozpuszczamy masło. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder. Mieszamy tak długo, aż cukier połączy się z tłuszczem. Następnie dodajemy kakao. Mieszamy aż do uzyskania gęstej polewy. Na końcu dodajemy 2 łyżki zimnej wody. Gotową polewę rozprowadzamy równomiernie na kremie. Ciasto schładzamy w lodówce przez kilka godzin.





9 komentarzy:

  1. ja wybierram wersję bez ..... kremu. Lubię ciasta z musem jabłkowym połączonym z galaretką. Bajka w ustach . Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm... Jak ja uwielbiam takie wielowarstwowe ciasta z różnymi kremami, polewami, galaretkami, budyniami i czym tam jeszcze :)) A nazwa miło mi się kojarzy, ciepło, może dlatego, że znam taką jedną kochaną Krysię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię jabłka w ciastach :) bardzo fajne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen