Przyłapana na gorącym uczynku.
Wczoraj po południu.
W postaci zakwitających bazi.
Wiosna!
Propozycja na w miarę szybki obiad. Gulasz z sosem to nic wielkiego,
ale czasami ma się też ochotę na zwykłe dania, nie wymagające
wielogodzinnego siedzenia przy garach.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- kawałek pora
- szklanka wody
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka
Cebulę drobno siekamy a pora kroimy w talarki. Pieczarki obieramy i kroimy w ósemki. Filety kroimy w niedużą kostkę i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę oraz pora. Smażymy na średnim ogniu aż nabiorą złotego koloru. Następnie wrzucamy pieczarki. Całość oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy parę minut po czym dorzucamy kurczaka. Smażymy kolejną chwilę po czym dolewamy szklankę wody. Wszystko gotujemy na średnim ogniu aż kurczak zmięknie. Mąkę rozprowadzamy w mleku aby nie było grudek i wlewamy do gulaszu. Mieszamy aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Przed podaniem można gulasz posypać natką pietruszki lub koperkiem.
no i mamy obiad na następny bezpomysłowy dzień . Dziękuję i pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuńNo no, same pyszności :D
OdpowiedzUsuńTeż taki robię, pyszności ☺
OdpowiedzUsuńKapitalny pomysł na smaczne danie!
OdpowiedzUsuńCzasem zapomina się, że takie proste potrawy są najsmaczniejsze;)
Serdeczności!