5.3.17

Gulasz z kurczaka z pieczarkami


Przyłapana na gorącym uczynku.
Wczoraj po południu.
W postaci zakwitających bazi.
Wiosna! 


Propozycja na w miarę szybki obiad. Gulasz z sosem to nic wielkiego, ale czasami ma się też ochotę na zwykłe dania, nie wymagające wielogodzinnego siedzenia przy garach.


Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • szklanka wody
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka
Cebulę drobno siekamy a pora kroimy w talarki. Pieczarki obieramy i kroimy w ósemki. Filety kroimy w niedużą kostkę i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę oraz pora. Smażymy na średnim ogniu aż nabiorą złotego koloru. Następnie wrzucamy pieczarki. Całość oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy parę minut po czym dorzucamy kurczaka. Smażymy kolejną chwilę po czym dolewamy szklankę wody. Wszystko gotujemy na średnim ogniu aż kurczak zmięknie. Mąkę rozprowadzamy w mleku aby nie było grudek i wlewamy do gulaszu. Mieszamy aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Przed podaniem można gulasz posypać natką pietruszki lub koperkiem.








4 komentarze:

  1. no i mamy obiad na następny bezpomysłowy dzień . Dziękuję i pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  2. Też taki robię, pyszności ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Kapitalny pomysł na smaczne danie!
    Czasem zapomina się, że takie proste potrawy są najsmaczniejsze;)
    Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen