czwartek, 6 kwietnia 2017

Babka czekoladowo-rumowa


Inspiracje.
Odnowa.
Wiosna.
Prawie. Bo dziś leje. Wieje. I zimno.
A przedwczoraj chodziłam w krótkim rękawku...


Lubimy babki. A zwłaszcza mój M. Ja lubię je piec, a on głownie jeść :) Najbardziej przepada za taką klasyczną, marmurkową, która znika zawsze w bardzo szybkim tempie (dlatego nie doczekała się do tej pory zdjęć :P). Ale od czasu do czasu lubię sobie poeksperymentować i tak oto powstała babka czekoladowo-rumowa. Z alkoholowym posmakiem i kawałkami czekolady. Pyszna. Polecam :)
P.S. Jeszcze lepiej będzie smakować, jak polejecie ją polewą czekoladową:)

 
Składniki:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 budyń czekoladowy
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 tabliczki czekolady deserowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki rumu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladę drobno siekamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku. Nie przerywając mieszania wsypujemy mąkę wymieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Wlewamy rum. Całość dokładnie miksujemy. Na końcu wsypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy delikatnie łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do formy z kominkiem wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny aż do suchego patyczka. Gotową babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.





6 komentarzy:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...