2.6.17

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką


10 km na dzień dobry.
Kawa wypita z przyjemnością a nie po to, by się obudzić.
Słoneczna pogodo - trwaj.


Nie szaleję ostatnio ze słodkimi wypiekami. Nie ma komu ich jeść ;) Jednak jedno małe ciasto z rabarbarem, na który sezon szybko minie, musiało się pojawić na blogu. Padło tym razem na znane pewnie nie jednemu ciasto z budyniową pianką. Ja na ten przepis natknęłam się odwiedzając tą stronę, (klik) a oryginalny przepis pochodzi z Moich Wypieków.


Ciasto na małą blaszkę 25x30 cm

Składniki:

Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
Budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
  • 400 - 500 g rabarbaru
  • cukier puder
Ciasto: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części (60% i 40%), każdą część owinąć folią spożywczą i zamrozić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce i wyłożyć nim spód blaszki. Ciasto podpiec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Całkowicie wystudzić.

Rabarbar obrać i pokroić w małe kawałki.

Budyniowa pianka: Białka ubić na sztywno. Partiami wsypywać cukier wraz z cukrem waniliowym i ubijać aż beza będzie lśniąca, a kryształki cukru słabo wyczuwalne. Następnie wsypać budynie i dokładnie wymieszać, aby się dobrze rozpuściły. Na samym końcu wlewać powoli olej, ciągle mieszając.

Na podpieczony spód ciasta wylać piankę, wyłożyć na nią rabarbar i zetrzeć pozostałą, mniejszą część ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.






2 komentarze:

  1. ja ostatnio raczej szaleję ze zdrowymi wypiekami, ale tym ciachem też chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen