Granatowe niebo.
Mała sukienka w złote flamingi.
Buzia upaćkana od czerwonych porzeczek.
Korniszony. Obowiązkowe ogórki w każdej piwnicy. Niezastąpione do obiadu, sałatek czy jako zakąska. Każda pani domu ma zapewne swój przepis na takie ogórki. Ja dzisiaj zostawiam Wam mój :)
Składniki:
- 2,5 kg małych ogórków
Do każdego słoika po:
- 1 ząbku czosnku
- kawałku korzenia chrzanu
- 2-3 plasterki marchewki
- 4-5 ziaren pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 listku laurowym
- 1 płaskiej łyżeczce gorczycy
- 1-2 gałązki kopru
Zalewa:
- 3 litry wody
- 1 i 1/2 szklanki octu
- 4 łyżki soli
- 1 szklanka cukru
Dobrze mieć je w zapasie :)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam ☺
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńoj tak, popełniam ten grzech w postaci ogórków małosolnych, które stają się albo i nie, bo wcześniej zostaną skonsumowane, kiszonymi. Nie przepadam za dodatkiem octu, a zamiast tego dokładam liść wiśśni i czarnej porzeczki i cebulę. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuń