24.7.17

Korniszony


Granatowe niebo.
Mała sukienka w złote flamingi.
Buzia upaćkana od czerwonych porzeczek.


Korniszony. Obowiązkowe ogórki w każdej piwnicy. Niezastąpione do obiadu, sałatek czy jako zakąska. Każda pani domu ma zapewne swój przepis na takie ogórki. Ja dzisiaj zostawiam Wam mój :)


Składniki:
  • 2,5 kg małych ogórków

Do każdego słoika po:
  • 1 ząbku czosnku
  • kawałku korzenia chrzanu
  • 2-3 plasterki marchewki
  • 4-5 ziaren pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listku laurowym
  • 1 płaskiej łyżeczce gorczycy
  • 1-2 gałązki kopru 

 Zalewa:
  • 3 litry wody
  • 1 i 1/2 szklanki octu
  • 4 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru
Składniki zalewy zagotować i wystudzić. Czosnek, marchewkę i chrzan obrać. Marchewkę pokroić na grubsze plasterki a chrzan w słupki. Ogórki umyć u ułożyć ciasno w wyparzonych wcześniej słoikach. Do każdego słoika dodać czosnek, marchewkę, chrzan oraz przyprawy. Na wierzch ułożyć gałązki kopru. Ogórki zalać przygotowaną zimną zalewą i szczelnie zakręcić. Pasteryzować aż ogórki zmienią swój kolor - około 15 minut.



4 komentarze:

  1. oj tak, popełniam ten grzech w postaci ogórków małosolnych, które stają się albo i nie, bo wcześniej zostaną skonsumowane, kiszonymi. Nie przepadam za dodatkiem octu, a zamiast tego dokładam liść wiśśni i czarnej porzeczki i cebulę. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen