Trochę dobrej muzyki +
Lampka wina +
Spokojnie śpiące dziecko =
Przyjemny wieczór ;)
Krem z pieczonej papryki i pomidorów to ostatnio nasza ulubiona zupa. Robiłam już ją kilka razy i za każdym razem szybko znika z talerzy. M stwierdził, że mógłby takie zupy jeść cały rok. I ja mu przyznam rację.
Składniki na 2 porcje:
- 3 czerwone papryki
- 2 pomidory
- 5 ząbków czosnku
- 1 cebula
- oliwa
- sól, pieprz, cukier, oregano, bazylia
Paprykę obieramy z gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Pomidory kroimy na pół. Czosnek obieramy z łupin. Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy je oliwą i oprószamy solą, odrobiną pieprzu, bazylią i oregano. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około godziny, aż będą miękkie. Następnie je studzimy i obieramy ze skórki. Cebulę siekamy i podsmażamy w garnku na złoty kolor. Następnie dorzucamy upieczone warzywa i całość chwilę przesmażamy. Zawartość garnka miksujemy na gładką pulpę. Następnie dolewamy około szklanki wody (lub tyle aby uzyskać zadowalającą nas konsystencję) i gotujemy około 5-7 minut. Przyprawiamy do smaku solą, cukrem i ziołami. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Bardzo apetyczny kremik :) Bardzo chętnie zjadłabym porcyjkę :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie :) uwielbiam takie kremy
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na zupę krem. Nie znam go, ale zastanawiam się czy pomidor nie wyparuje w piekarniku w trakcie godzinnej sauny nawet w temp. 170 stopni? Pozdrawim, Andula
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że nie powinny;) Owszem - w środku są wprost lejące się aczkolwiek trzyma je w ryzach skórka ;) Zawsze można pokroić drobniej paprykę i skrócić czas pieczenia:)Pozdrawiam :)
Usuńi tak zrobiłam jak podpowiedziałaś. W efekcie wyszła mi zupa w rewelacyjnym kolorze i o obłędnym smaku. Powtórzę danie niebawem :). Dziękuję za przepis. Pozdrawiam, Andula
Usuńpyszna zupka :) lubię połączenie pieczonej papryki z pomidorami :)
OdpowiedzUsuń