27.9.17

Makaron ze szpinakiem, pieczarkami i pomidorami


Obiad w biegu. Szybki przegląd lodówki i na stole ląduje makaron w prostym sosie. Danie niezbyt skomplikowane czy wyrafinowane ale dobrze się ze sobą komponujące. Dla M porcja z żółtym serem, dla mnie bez :)


Składniki:
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 300 g pieczarek
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g makaronu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, cukier
  • opcjonalnie: starty żółty ser
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obieramy, kroimy w kawałki i podsmażamy na patelni. Pomidorki kroimy na połówki i dorzucamy do pieczarek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, aż pomidorki puszczą swój sok i lekko go odparowujemy. Następnie dodajemy szpinak. Jak szpinak się skurczy całość przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię. Całość dokładnie mieszamy i posypujemy (opcjonalnie) startym żółtym serem.





3 komentarze:

  1. Dania z makaronem uwielbiam :) Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham daania makaaronowe ze szpinakiem z dodatkami szczególnie wersji..... męskiej ( z serem). Rarytas dla mojego podniebienia. Zdjęcie cudownie w tonacji wczesnojesiennej z nutką słóńca. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  3. takie szybkie makarony to ja uwielbiam! :) choć póki co mam gar lecza chyba na najbliższy miesiąc :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen