30.10.17

Placki z gruszkami


Bo czasami nie jest tylko kolorowo.
Chmury krążą po niebie.
Aura nie taka przyjazna.

,
Dzisiaj będzie bardzo prosto. W zasadzie te placki to nic szczególnego - żaden rewelacyjny pomysł czy sposób na placki idealne. Ot, kilka składników, które były pod ręką a do tego gruszki, które - mocno już dojrzałe - czekały aby je zjeść lub wykorzystać w inny sposób. Jednak nam bardzo smakowały. A to już chyba wystarczający powód, aby się tutaj znalazły ;) Najlepsze na ciepło :)


Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Gruszki obieramy i wydrążamy gniazda nasiennie. Kroimy w niedużą kostkę. Jajka, cukier, mleko, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą na gładkie ciasto. Dodajemy do niego pokrojone gruszki i ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nakładamy porcje ciasta tworząc placki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.






6 komentarzy:

  1. Takie placuszki uwielbiam, ale z gruszką jeszcze nie robiłam :) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty, ale jaki fajny pomysł - zawsze tylko placki z jabłkami i jabłkami, a przecież gruszki też są pyszne :) Natchnęłaś mnie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkie placuszki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. no, no faktycznie, nie tylko jabłko można wrzucić do racuszków. Dziękuję za podpowiedź. Piękne fotograficzne tło stworzyłaś do słodkości. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen