Imbir. Cytryna. Malina. Miód.
Listopad wita mnie takimi smakami.
Choć zdecydowanie wolę cynamon i czekoladę :D
Kurczak w 100 - procentowym, jesiennym wydaniu. Wprawdzie grzyby w daniu nieco zdominowały dynię co nie zmienia faktu, że potrawa wyszła przepyszna. Możecie podać ją z kaszą, ryżem czy nawet ziemniakami. Podałam, że przepis przewidziany jest dla 2 osób - jednak moim zdaniem jest to na tyle syte danie, że spokojnie wystarczy na 4 osoby - lub na 2 obiady.
Składniki na 2 duże porcje:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 1/2 dyni hokkaido
- 400 g grzybów (mogą być mrożone)
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz, tymianek
- świeża natka pietruszki
- masło, olej
Mięso pokroić na 6 kawałków i obtoczyć w przyprawach - soli, pieprzu i odrobinie tymianku. Dynię obrać i pokroić w niewielką kostkę. Kurczaka obsmażyć z obu stron na złoty kolor na
wysokim ogniu. Zdjąć z patelni i odstawić na talerzyk. Na patelnie dodać trochę masła i dolać niedużo oleju. Wrzucić posiekaną cebulę i ją zezłocić. Dodać grzyby (u mnie mrożone) i smażyć aż puszczą nieco
wody i zaczną gęstnieć. Należy jednak uważać, żeby ich nie rozgotować (aby nie zrobiło się tzw. "błotko"). Grzyby przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić dynię i podsmażyć ją przez
około 3 minuty. Zmniejszyć ogień, dodać kurczaka i grzyby. Dusić na
małym ogniu aż dynia zmięknie. Śmietanę wymieszać z mąką. Zmniejszyć ogień i dodać powoli śmietanę. Delikatnie wymieszać i gdy tylko się zagotuje zdjąć z ognia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką.
lubię połączenie dyni z grzybami :)
OdpowiedzUsuńJeszcze takiego połączenia nie miałam .... no to mamy już obiad na jutro!. Dziękuję za pomysł. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuńostatnio robiłam pulpeciki w sosie dyniowo-kurkowym. dynia i grzyby to świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńDynia i grzyby to bardzo smaczne połączenie :) Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie.Też korzystam z dyni póki jest :-)
OdpowiedzUsuńO matko :D Danie wygląda przepięknie! Na pewno spróbuje je zrobić w wolnej chwili
OdpowiedzUsuńZyskałaś kolejną stałą czytelniczkę, z pewnością zostanę z Tobą na dłużej. ♥
Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego wieczoru ♥
Zapraszam także do siebie
http://recenzjella.blogspot.com
aromatycznie, smakowicie---- częstuję się :)
OdpowiedzUsuńJa wszelkie dania dyniowe doprawiam nie pieprzem ale drobno pokrojoną papryczką jalapeno lub habanero. Ciekaw jestem jak to się sprawdzi w takim dyniowo-grzybowym połączeniu.
OdpowiedzUsuńSuper wpis
OdpowiedzUsuń