14.10.17

Tarta z jabłkami


Sobota.
We dwie.
Mama i córka.


Kiedy jakiś czas temu pojawił się post na tartę z brzoskwiniami już wówczas zapowiadałam, że pokuszę się o wersję śliwkową i jabłkową. Na śliwki już może nieco za późno za to jabłka obecnie wiodą prym wśród owoców. Muszę sama siebie pochwalić za ten wypiek bowiem uważam go za bardzo udany. Tarcie nie brakuje niczego pod względem estetycznym jak i smakowym. No może dodałabym jeszcze rodzynki ale M ich nie cierpi więc tarta jest bez nich. W smaku mocno przypomina szarlotkę na kruchym cieście. Ale sami przyznacie, że w wersji tarty wygląda o niebo lepiej :D Trochę czasu zajęło mi ozdobienie tej tarty ale czego to nie można zrobić, gdy dziecko ucina sobie drzemkę ;)


Forma do tarty o średnicy 24 -26 cm cm

Składniki:

Ciasto:
  • 200 g masła (zimnego)
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
Nadzienie:
  • 600 g jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka kaszy manny
Dodatkowo:
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 białko

Ciasto: Wszystkie podane składniki szybko zagnieść ze sobą na gładkie ciasto. Podzielić je na 2 części, każdą zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po upływie tego czasu wyjąć jedną połowę ciasta i rozwałkować na kształt koła. Za pomocą wałka delikatnie przenieść ciasto do formy i delikatnie docisnąć. Brzegi "obciąć" za pomocą wałka. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć ponownie do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

Nadzienie: Jabłka zetrzeć na tartce o dużych oczkach i skropić niewielką ilością soku z cytryny. Następnie dodać cukier, cynamon, orzechy i kaszę manną. Całość dokładnie wymieszać.
Formę z ciastem wyjąć z lodówki. Na spód wysypać jedną łyżkę bułki tartej. Wyłożyć na wierzch jabłka i równo je rozprowadzić. Drugą część ciasta rozwałkować i za pomocą noża lub radełka wykroić pasy i ułożyć je tarcie tworząc kratkę. Można również wykonać dowolną dekorację z ciasta.
(Ja zainspirowałam się zdjęciem znalezionym na Pinterest i wykonałam drobną kratkę, listki i różyczki. Efekt - jak widać na zdjęciu :))


Gotową tartę posmarować obficie białkiem, które zostało po żółtkach z kruchego ciasta. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 60 minut aż tarta ładnie się zezłoci.





5 komentarzy:

  1. piękna dekoracja, szkoda, że musiała trafić do ..... pieca. Podziwiam cierpliwość. Lubię ciasta z tartymi jabłkami. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepięknie wygląda i na pewno smakuje obłędnie :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ wspaniale wygląda! :) w moim warzywniaku jeszcze można dostać śliwki i piekę dzisiaj chyba ostatnie ciacho w tym sezonie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wygląda Twoja tarta. Jak ja lubię takie misternie udekorowane ciasta. Tyle zabawy ale jaki efekt.
    Świetny przepis i zapowiada smakowity wypiek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen