24.3.18

Kluski śląskie



Kluski śląskie. Bez nich nie może obejść się żadnej niedzielny i świąteczny obiad na Śląsku. Są tak głęboko wryte w śląską kulinarną tradycję jak choinka na Boże Narodzenie :) A że święta już za pasem to na pewno u wielu z Was pojawią się one na stole :)


Nie ma konkretnego przepisu na kluski śląskie. Tak na prawdę robi się je "na oko" i każda gospodyni po prostu wie, czego ile powinna dodać. Wielkość klusek zależy od Waszych preferencji. Jedni wolą konkretnej wielkości, inni zaś zgrabne i malutkie. Od wielkości klusek zależeć będzie również czas ich gotowania, stąd nie można jednoznacznie określić, ile powinny się gotować. Mi z 1 kg ziemniaków wyszło 30 średniej wielkości klusek.


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • sól
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, przesypujemy do miski i gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub bardzo dokładnie tłuczemy tłuczkiem. Potłuczone ziemniaki z wierzchu wyrównujemy. Dzielimy je na 4 części. Jedną część odkładamy na bok i w powstały dołek wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, aby był cały zapełniony (ja daję "z górką"). Wbijamy jajko. Jeśli ziemniaki są za mało słone jest to ostatni moment, by je jeszcze posolić. Odstawiamy na chwilę, aby ziemniaki przestygły, ale uwaga (!) nie mogą być zimne. Ciasto najlepiej formuje się, gdy ziemniaki są jeszcze bardzo ciepłe i wtedy należy zagnieść ciasto (zimne zaczyna się kruszyć). Powinno być jednolite, bez grudek i plastyczne. I najlepiej zrobić to ręcznie. Gdy zagnieciemy ciasto od razu formujemy kluski. Pośrodku każdej z nich robimy za pomocą palca dziurkę. Odkładamy na deskę lub ręcznik. W dużym garnku gotujemy wodę. Na wrzątek wrzucamy kluski. Gdy wypłyną na wierzch zmniejszamy gaz i gotujemy je przez kilka minut na małym ogniu. Można od czasu do czasu przemieszać je drewnianą łyżką, lub potrząsnąć garnkiem. Kluski powinny stać się jędrne, nabrać lekko żółtej barwy i z wierzchu stać się lśniące - wówczas są gotowe. Ja na sam koniec, zdejmuję je z ognia i wlewam szklankę zimnej wody.







1 komentarz:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen