19.6.18

Tarta z czereśniami




Czerwone usta.
Soczyste wiśnie.
Płonący wschód słońca.


Ciągle szukacie pomysłów na ciasta z czereśniami. A że ja czereśni mam w tym roku pod dostatkiem to dzielę się dzisiaj z Wami przepisem na szybą i smaczną tartę z tymi owocami. Tylko kruche ciasto i nadzienie owocowe. Całość oprószona cukrem pudrem. Prostota broni się sama :)


A żeby nie było zbyt banalnie, to poszalałam sobie z ozdobieniem tarty :) Jak widać, wyszły mi całkiem ładne serduszka :) Jednak po włożeniu do piekarnika te serduszka ładnie oparły się na krąglutkich czereśniach i wyszły lekko pofałdowane :D 


Forma do tarty o średnicy 26 cm

Składniki:
  • 200 g zimnego masła
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 600 g wydrylowanych czereśni
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania

Masło, cukier puder, żółtka oraz mąkę szybko zagnieść ze sobą na kruche ciasto. Podzielić je na dwie części (jedną minimalnie większą). Większą część rozwałkować i wylepić nią formę do tarty, którą następnie umieścić w lodówce na pół godziny. Drugą połówkę ciasta również schłodzić. Po upływie wyznaczonego czasu formę wyjąć a ciasto nakłuć widelcem. Czereśnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i rozłożyć równo na cieście. Drugą połowę ciasta rozwałkować i przykryć nią owoce lub wykonać dowolną dekorację z ciasta. Gotową tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 60 minut aż ładnie się zezłoci. Po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem.




6 komentarzy:

  1. Tarty uwielbiam, a Twoja nie dość, że pyszna to jeszcze śliczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i na pewno była pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta wspaniale wygląda. Tak pięknie udekorowana. Kusi i nie sposób się jej oprzeć. Do tego z sezonowymi czereśniami, których jest teraz pod dostatkiem. Oj, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany! Marzę o takim cieście! Skąd ja teraz wezmę czereśnie? Mrożone?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen