18.7.18

Niezawodny jabłecznik z papierówkami


Pada. I dalej pada.
Ratuje mnie tylko kawa.
A wieczorem herbata i sen. 


Przepis na to ciasto nie jest jakiś super wyjątkowy. Ot, zwykły ucieraniec z pierwszymi jabłkami i cynamonem. Jednak przepis ten gości w mojej rodzinie przynajmniej od dwóch pokoleń i został już sprawdzony prawie z każdymi letnimi i jesiennymi owocami. Jabłka, śliwki czy brzoskwinie szczególnie dobrze się tutaj komponują gdyż owoce puszczają naturalne soki. Co do jabłek najlepiej użyć takich, które szybko miękną (tak jak papierówki) i są lekko kwaskowate - dodatkowo podbiją smak ciasta. Ciasto po upieczeniu można posypać tylko cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać np. wiórkami kokosowymi. Możliwości jest wiele - zależy od naszej wyobraźni :)


Porcja na małą blaszkę

Składniki:
  • 125 masła lub margaryny
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 500 g jabłek (waga po obraniu i pokrojeniu)
  • cukier i cynamon na wierzch
  • cukier puder do posypania

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypywać do masy dolewając mleko. Na samym końcu wmieszać skórkę z cytryny. Ciasto przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypanej mąkę i równomiernie je rozprowadzić. Na wierzch ciasno poukładać jabłka, wciskając je do środka. Wierzch ciasta posypać cynamonem i cukrem. Jabłecznik piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam wszelkiego rodzaju jabłeczniki :) Ale mi narobiłaś ochoty na takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. coś na czasie, jabłka obrodziły, będzie co robić. Dziękuję za przepis, wykorzystam. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne są takie rodzinne przepisy. A papierówki, jak żadne inne jabłka, mają w sobie coś takiego, że kojarzą się bardzo domowo, rodzinnie - idealnie do takiego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen