27.7.18

Razowe muffiny z jabłkami i płatkami owsianymi


Burza przechodzi za burzą sprawiając, że nieznośnie parne powietrze staje się przyjemniejsze. Deszcz przyjemnie ochładza gorącą atmosferę. W odległych planach chodzi mi gdzieś po głowie kolejne ciasto, jednak póki co trwam w leniwej atmosferze...


Papierówki nadal królują u mnie w kuchni a co za tym idzie często lądują w wypiekach. Tym razem zachciało mi się czegoś zdrowego i bardziej aromatycznego. Tutaj (klik) znalazłam przepis na pyszne muffiny z jabłkami właśnie, z dodatkiem płatków owsianych i na mące razowej. Dorzuciłam od siebie orzechy na wierzch i pyszne babeczki, do zabrania również jako zdrowa przekąska, gotowe. Polecam gorąco, tak nam zasmakowały, że piekłam już je kilka razy.


Składniki na 12 sztuk:
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jabłka (u mnie kilka małych papierówek)
  • garść orzechów

Do jednej miski wrzucamy suche składniki, tj. mąkę, cukier, płatki owsiane, cynamon oraz proszek do pieczenia. Do drugiej miski zaś dodajemy jajka, jogurt, olej oraz miód - czyli tzw. składniki mokre, które mieszamy ze sobą. Następnie łączymy ze sobą składniki z obu misek i za pomocą łyżki mieszamy wszystko na gładkie ciasto. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy na końcu do masy. Blachę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy do każdej z nich porcję ciasta. Wierzch każdej muffinki posypujemy siekanymi orzechami i odrobiną brązowego cukru. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. 



6 komentarzy:

  1. Na pewno smakują genialnie :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe są te muffinki nadziane jabłuszkami :)
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kolejny, rewelacyjny przepis z wykorzystaniem papierówek. Też mam nadmiar tych jabłek i szukam ciekawych sposobów na ich wykorzystanie. Dziękuję za pomysł. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen