11.8.18

Ciasto cukiniowo - orzechowe


Dziewiąty dzień mały M jest już z nami. Jakoś sobie radzimy we czwórkę. Choć na pewno bez kawy się nie obejdzie. 


Dostałam sporą ilość cukinii jakiś czas temu. Część poszła na leczo, trochę na obiad a końcówkę tego warzywa wykorzystałam do upieczenia tego ciasta. Przepis znalazłam tutaj (klik). Zaintrygowało mnie głównie jego wykończenie, czyli posmarowanie go sporą warstwą konfitury i czekolady. I powiem, że to nadało charakteru temu ciastu.


Składniki ma małą keksówkę:
  • 250 g cukinii obranej i startej na grubych oczkach
  • 1 jajko
  • 90 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 210 g mąki
  • 60 g mielonych orzechów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 125 ml oleju
  • 2 łyżki konfitury morelowej (u mnie z renklod)
  • 100 g mlecznej czekolady
Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę. Następnie wlewać powoli olej. Partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechami i cynamonem. Powstanie dosyć gęste ciasto. Następnie dodać cukinię i dokładnie całość wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Włożyć je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut (aż do suchego patyczka). Wystudzone ciasto wyjąć z formy i wierzch posmarować konfiturą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować na konfiturze. Wierzch ciasta można posypać orzechami lub wiórkami kokosowymi. Odstawić do czasu zastygnięcia czekolady. 



6 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta z cukinią ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale kusząco wygląda ciasto. Gratuluję zestawu 2+2. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Ciasto z dodatkiem cukinii jest delikatne i wilgotne. Zawsze smakuje :)
    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubie ciasta z dodatkiem warzyw :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasto jeszcze przede mną :) Pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen