Dziewiąty dzień mały M jest już z nami. Jakoś sobie radzimy we czwórkę. Choć na pewno bez kawy się nie obejdzie.
Dostałam sporą ilość cukinii jakiś czas temu. Część poszła na leczo, trochę na obiad a końcówkę tego warzywa wykorzystałam do upieczenia tego ciasta. Przepis znalazłam tutaj (klik). Zaintrygowało mnie głównie jego wykończenie, czyli posmarowanie go sporą warstwą konfitury i czekolady. I powiem, że to nadało charakteru temu ciastu.
Składniki ma małą keksówkę:
- 250 g cukinii obranej i startej na grubych oczkach
- 1 jajko
- 90 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 210 g mąki
- 60 g mielonych orzechów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 125 ml oleju
- 2 łyżki konfitury morelowej (u mnie z renklod)
- 100 g mlecznej czekolady
Uwielbiam ciasta z cukinią ☺
OdpowiedzUsuńWspaniale kusząco wygląda ciasto. Gratuluję zestawu 2+2. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Ciasto z dodatkiem cukinii jest delikatne i wilgotne. Zawsze smakuje :)
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu :)
Bardzo lubie ciasta z dodatkiem warzyw :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto jeszcze przede mną :) Pyszne!
OdpowiedzUsuń