Tak jak obiecałam, wrzucam zaległe przepisy, które czekają już w kolejce do publikacji. Jako pierwsza tarta z sezonowymi warzywami.
Pomysł na tartę powstał spontanicznie, przy okazji czyszczenia lodówki i okazał się być bardzo smacznym rozwiązaniem na zagospodarowanie tzw. resztek. Możecie tą tartę przygotować również na kruchym cieście - jednak wtedy jej przygotowanie zajmie Wam znacznie więcej czasu.
Forma o średnicy 28 cm
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 1/3 kalafiora
- 2 jajka
- 200 g śmietany
- 60 g żółtego sera
- sól, pieprz, słodka papryka
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cukinię obieramy, pozbawiamy nasion (jeśli jest młoda skórkę i nasionka możemy zostawić) i również kroimy w kostkę. Podsmażamy przez kilka minut na patelni aż warzywa będą al dente. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy je w osolonej wodzie. Odcedzamy. Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, nakłuwamy je na całej powierzchni widelcem i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka mieszamy ze śmietaną, serem i przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na podpieczony spód wykładamy podsmażoną cukinię i paprykę oraz kalafiora. Całość zalewamy masą serowo-śmietanową i wkładamy do piekarnika na około 30 minut i pieczemy aż wierzch tarty ładnie się zarumieni a farsz się zetnie.
Bardzo lubię tarty 😊 Twoja wygląda pysznie 😊
OdpowiedzUsuńZrobiłam i zebrałam wiele komplementów. Dziękuję za pomysł!
OdpowiedzUsuń