22.10.18

Buraczki z papryką


Mgliste poranki mają w sobie coś magicznego. Jest to jedyna szara rzeczywistość, którą uwielbiam :P


Przepis ten jakiś czas temu zapodział mi się gdzieś w komputerze i przy okazji porządków się odnalazł. Wykorzystuję go rok w rok do przygotowywania buraczków i zawsze jestem z niego zadowolona.


Składniki na 6 słoików po 0,5 l:
  • 3 kg buraków
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 duże cebule
Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • kilka ziaren pieprzu 
  • 2 listki laurowe

Buraczki ugotować i wystudzić. Następnie je obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Cebulę wraz z papryką dodać do buraczków.
Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalać buraczki i odstawić na kilka minut. Następnie buraczki zamieszać i nakładać do słoików. Dopełnić powstałą zalewą (nie trzeba zużyć całej, tyle aby dopełnić każdy ze słoików). Mocno zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut.



5 komentarzy:

  1. Uwielbiam buraczki, a Twoja propozycja jest mega pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja babcia robi takie buraczki 😊 Pycha 😋

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie takie buraczki obowiązkowo co roku muszą być zrobione. Te buraczki mają fajną rzecz, można je robić niezależnie od pory roku. Czasami można uzupełnić zapasy nawet w zimie. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham buraki pod każdą postacią, nawet na surowo. Ciekawe połączenie papryki z burakami. Dziękuję za pomysł. Pozdrawiam jesiennie, Andula

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie buraczki. Zawsze mamy spory zapas na zimę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen