20.10.18

Naleśniki z papryką, pieczarkami i szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym


Szary welon.
Pomarańczowe liście.
Pochmurny poranek.


W końcu pojawiły się tutaj ponownie naleśniki. Tak się zdarza, że w moim przypadku są one mało fotogeniczne i dlatego często rezygnuję z publikacji przepisu ze względy na kiepskie ujęcia. Tym razem jednak mi się udało. Same naleśniki wydają się nieco banalnym daniem, ale z ciekawym farszem i zapieczone z sosem nabierają niecodziennego charakteru :)


Składniki:

Naleśniki 10 sztuk:
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 300 ml wody
  • szczypta soli
  • mąka pszenna*
Nadzienie:
  • 500 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 100 g liści szpinaku
  • 120 g sera żółtego 
  • sól, pieprz, słodka papryka
Sos pomidorowy:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • bulion
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier 

Naleśniki: Jajka, sól, mleko oraz wodę zmiksować ze sobą. Dosypać tyle mąki*(2-2,5 szklanki), aby powstało gładkie ciasto naleśnikowe. Rozgrzać patelnię, którą lekko natłuścić a następnie usmażyć naleśniki.

Nadzienie: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć aż zmiękną. Pod koniec smażenia przyprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
Paprykę obrać i pokroić w niewielkie paski. Smażyć tak długo, aż zmięknie. Wówczas dodać szpinak i chwilę dusić, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pieczarki, paprykę, szpinak i 100 g tartego sera wymieszać ze sobą. Gotowe naleśniki przekładać farszem i zwijać jak krokiety.

Sos pomidorowy: Masło rozpuścić w rondelku. Dodać mąkę, chwilę ją przesmażyć i wlać tyle bulionu, aby powstał gesty sos. Następnie dodać do niego koncentrat pomidorowy, zagotować i przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Naleśniki ułożyć w formie do zapiekania lub blaszce, polać po wierzchu sosem pomidorowym i posypać resztą sera. Naleśniki zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż ser ładnie się rozpuści.





5 komentarzy:

  1. I ja uwielbiam zapiekane naleśniki z sosem. Proponowany przez Ciebie wsad jest rewelacyjnie smaczny. Pozwolisz, że wykorzystam przepis. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię naleśniki zarówno na słodko jaki wytrawnie :) Pysznie wygląda Twoja propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo zachęcająco ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wyglądają te naleśniki. Warto spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen